El Ministeri de Defensa d'Azerbaidjan ha informat aquest dimecres de la fi de la retirada de les forces pacificadores russes de l'Alt Karabakh, territori recuperat per Bakú el setembre de l'any passat després de derrotar els separatistes armenis que el van controlar durant dècades.

"El procés de retirada del territori d'Azerbaidjan del contingent de pau de Rússia, temporalment emplaçat després de la guerra del 2020 al Karabakh, ha conclòs el 12 de juny", ha indicat el servei de premsa del departament castrense àzeri. Defensa ha difós fotografies en què es mostra l'hissat de la bandera azerbaidjanesa a l'aeròdrom de Joyali, base dels pacificadors russos durant gairebé quatre anys, i de les columnes de vehicles militars russos que parteixen.

Rússia va iniciar la retirada del seu contingent de pau, que va arribar a comptar amb uns 2.000 pacificadors, el 17 d'abril d'Azerbaidjan. L'acord sobre el desplegament de les forces russes a l'Alt Karabakh preveia la seva permanència a la regió fins a l'any 2025, amb una possible pròrroga.

El futur del contingent de pau rus en territori azerbaidjanès va ser abordat l'octubre de l'any passat pels líders de Rússia i l'Azerbaidjan, Vladímir Putin i Ilham Alíev. La seva conversa va tenir lloc poc després d'una ofensiva azerbaidjanesa a l'Alt Karabakh el setembre de 2023 per prendre el control definitiu sobre el territori, cosa que va provocar la fugida precipitada de tota la població armènia de la regió, xifrada en més de 100.000 persones.

Precisament, durant l'atac azerbaidjanès en contra l'Alt Karabakh, que va obligar les seves autoritats a capitular en el termini de 24 hores, cinc pacificadors russos van perdre la vida en un incident protagonitzat per soldats azerbaidjanesos pel qual Aliyev es va disculpar davant Putin i va prometre que el succés seria investigat.

Rússia molesta amb Armènia

Rússia va enviar, fa uns dies, una nota de protesta al Ministeri d'Exteriors d'Armènia per una visita de funcionaris a la localitat ucraïnesa de Butxa, on les tropes russes van cometre suposadament matances durant les primeres setmanes de la campanya militar al país veí. "Valorem la visita a Butxa (...) com un pas obertament hostil per part d'Erevan", va assegurar Maria Zakhàrova, portaveu d'Exteriors, en una nota publicada a la pàgina web del Ministeri. Zakhàrova també va denunciar les declaracions dels membres de la delegació, que van condemnar la intervenció militar russa, i el lliurament d'ajuda per satisfer "les necessitats de l'exèrcit ucraïnès".

Les relacions entre Rússia i Armènia s'han deteriorat els darrers anys fins al punt que el primer ministre, Nikol Paixinian ha congelat la participació del seu país a l'Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva, l'aliança militar postsoviètica.

Paixinian ha acusat Rússia d'abandonar a la seva sort el seu aliat en favor del seu soci, Azerbaidjan, quan aquest va atacar territori armeni, o quan més de 100.000 armenis van haver d'abandonar el passat any territori de la regió de l'Alt Karabakh després d'una reeixida operació militar azerbaidjanès. Per tot això, Erevan ha decidit diversificar la seva política exterior amb la signatura de diversos acords, inclosos els militars, amb països occidentals.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!