La reunió d'última hora entre Rússia i els Estats Units revifa les esperances de poder garantir la pau a Europa. Després de setmanes en tensió, el secretari d'Estat nord-americà, Anthony Blinken, i el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, s'han emplaçat a negociar i arribar a un compromís en els pròxims dies. Concretament, Blinken ha sortit aquest divendres de l'Hotel Wilson de Ginebra (Suïssa) amb la tasca de revisar les propostes de Rússia. Segons el representant rus, els mateixos presidents Joe Biden i Vladímir Putin podrien arribar a un acord per telèfon. Pel que fa a les pors que Moscou estigui preparant una altra invasió a Ucraïna, Lavrov ha negat rotundament que aquest sigui el seu objectiu, mentre que Blinken ha reiterat que l'OTAN està "llesta per a trobar-se amb Rússia en qualsevol d'aquests dos camins": el conflicte o la diplomàcia.
En el bon camí
Rússia i els EUA trien la via del diàleg. L'hora i mitja de reunió en territori neutral ha estat "franca i substancial", han coincidit les parts en la roda de premsa posterior. Per una banda, Blinken s'ha mostrat obert a estudiar les preocupacions de Rússia en matèria de seguretat "i està preparat per a atendre-les amb un esperit de reciprocitat". Més concretament, les demandes de Moscou es refereixen a la presència de míssils i armes nuclears a Europa i la influència de l'OTAN als països fronterers amb Rússia. Així i tot, els representants no han entrat en matèria: "Ha estat més un intercanvi de punts de preocupació més que una negociació", ha subratllat el nord-americà. Amb relació a la demanda que l'OTAN es comprometi a deixar Ucraïna fora de l'Aliança Atlàntica, Blinken ha insistit que "el poble ucraïnès és qui ha d'escriure el seu futur i en aquest sentit no hi ha espai per a la discussió".
El futur d'Ucraïna
Lavrov ha tornat a assegurar aquest divendres que Rússia no té cap pla per tornar a envair Ucraïna. Però això no ha convençut els nord-americans. Blinken ha advertit Moscou que si tria el conflicte en relació amb Ucraïna "hi haurà greus conseqüències i condemna internacional". "Els Estats Units i Europa estan llestos per a trobar-se amb Rússia en qualsevol d'aquests dos camins", i ha reafirmat que Washington i els seus aliats europeus "continuaran fent costat a Ucraïna". Una acció ofensiva per part de Rússia seria resposta de manera "ràpida, enèrgica i unificada" per part del seu país i l'Aliança Atlàntica, ha assegurat. D'altre banda, el secretari d'Estat ha trobat contradictori que Rússia defensi la seva voluntat de resoldre les tensions entorn d'Ucraïna a través de la diplomàcia, però que al mateix temps continuï reforçant la seva presència militar a la seva frontera amb Ucraïna.