Rússia i els Estats Units han acordat aquest dimarts respectar mútuament els seus interessos durant les negociacions celebrades a la capital saudita, Riad, ha assegurat Iuri Uixakov, assessor del Kremlin, a mitjans russos. Al final de les converses amb una delegació dels EUA, encapçalada pel secretari d'Estat, Marco Rubio, Uixakov va considerar que encara cal una feina "intensa" per organitzar una reunió entre els presidents rus, Vladímir Putin, i nord-americà, Donald Trump. Uixakov ha explicat que Rússia i els Estats Units s'han instat a crear dos equips de negociadors sobre Ucraïna per posar-se en contacte pròximament. Putin decidirà qui seran els integrants de la delegació russa. Europa i Ucraïna continuen excloses d'aquestes negociacions.
Rússia no vol que Ucraïna entri a l'OTAN
Delegacions dels Estats Units i Rússia del màxim nivell diplomàtic han començat aquest dimarts a Riad, capital de l'Aràbia Saudita, les primeres converses entre els dos països per negociar la pau a Ucraïna. Després de quatre hores i mitja, la reunió hauria acabat, segons informen diferents agències. La missió nord-americana és dirigida pel secretari d'Estat, Marco Rubio —a qui acompanyen l'assessor de Seguretat Nacional dels Estats Units, Mike Waltz, i l'emissari especial de la Casa Blanca per al Pròxim Orient, Steve Witkoff—, i la russa pel ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov —que compta també amb el conseller de Política—.
Rússia vol que l'OTAN desisteixi de la seva promesa del 2008 que algun dia Ucraïna serà membre de l'aliança militar liderada pels Estats Units, segons ha assegurat aquest dimarts la portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers rus, Maria Zakhàrova. La pertinença d'Ucraïna a l'OTAN és inacceptable per a Rússia, però una simple negativa a acceptar Ucraïna a l'OTAN tampoc no és suficient per a Rússia, va apuntar, segons recull Reuters. "En cas contrari, aquest problema continuarà enverinant l'atmosfera al continent europeu", va afirmar la portaveu d'Exteriors russa.
Forces de pau europees a Ucraïna, un problema
Rússia no està disposada a consentir que hi hagi soldats europeus a Ucraïna, ni que sigui una missió de pau. El pla, que està provocant un debat profund entre els socis comunitaris, ha estat rebutjat de ple pel viceministre d'Exteriors de Moscou, Aleksandr Gruixko. Segons recull l'agència estatal TASS, ha condemnat l'hipotètic enviament de tropes europees, que tindria l'objectiu de garantir la seguretat de Kíiv davant d'una nova agressió de Putin, dient que suposarà una "escalada" al conflicte.
La minicimera de líders europeus convocada aquest dilluns per Emmanuel Macron a París va concloure sense un pla concret per respondre a les negociacions de Trump amb Putin i fent palesa la divisió sobre la possibilitat d'enviar tropes a Ucraïna. Entre els que veurien aquest moviment amb bons ulls hi ha França i el Regne Unit. Tot i això, altres països, com Alemanya, Espanya o Polònia, hi han manifestat la seva oposició. Gruixko també ha assegurat que si la Unió Europea vol ser partícip de les negociacions entre Rússia i els Estats Units per posar fi al conflicte, ha de deixar de proporcionar ajuda militar a Kíiv.