El servei d'intel·ligència del Ministeri de Defensa del Regne Unit ha advertit aquest dissabte que és probable que Rússia hagi exhaurit els drons militars iranians, donat que no s'ha informat de l'ús d'aquest tipus de dispositius des del passat 15 de febrer. Aquesta absència de drons militars implica que Rússia probablement buscarà reabastir-se. "No s'ha reportat l'ús de cap vehicle aeri no tripulat d'atac unidireccional (OWA-UAVs, per les sigles en anglès) a Ucraïna des d'aproximadament el 15 de febrer", ha piulat el Ministeri de Defensa.
L'absència de drons en els últims 10 dies contrasta amb les últimes setmanes de gener i d'inicis de febrer, en què l'exèrcit ucraïnès va donar compte que havia fet caure almenys 24 OWA-UAVs, i en els primers dies de l'any havia interceptat al voltant d'una vintena de drons més. El govern britànic ha informat que, malgrat que aquest tipus de drons "no tenen un bon historial a l'hora de destruir els objectius", és probable que "Rússia els faci servir com a esquers" per tal de distreure les defenses aèries d'Ucraïna i que d'aquesta forma no puguin fer front als míssils de creuers més efectius.
La intel·ligència britànica, que va predir l'inici de la invasió russa una setmana abans del seu inici, publica habitualment avaluacions i càlculs a Twitter per explicar el conflicte. Quan parla que un fet és "probable", vol dir que calcula que succeirà amb una probabilitat d'entre el 55 % i el 75 %. De manera que l'avaluació sobre l'exhauriment de drons iranians a Rússia té una probabilitat moderada de ser certa.
La intel·ligència britànica alerta d'un canvi en l'estratègia militar de Rússia
Amb motiu del primer aniversari de l'inici de la invasió d'Ucraïna, el servei d'intel·ligència militar del Regne Unit, va fer una valoració general del desenvolupament de la guerra i va alertar que s'ha produït un canvi en l'estratègia russa. "En les últimes setmanes, Rússia probablement ha canviat el seu enfocament de nou", va assenyalar a través d'una piulada el Ministeri de Defensa. "La seva campanya ara se centra principalment a intentar desgastar l'exèrcit ucraïnès, en comptes d'intentar conquerir nou territori". D'aquesta manera, sempre segons la visió de la intel·ligència britànica, el Kremlin "busca una operació a llarg termini" i compta que "l'avantatge rus en població i recursos" en algun moment "esgotarà Ucraïna".
Aquest no seria el primer viratge de Rússia, donat que el 2022, va iniciar una invasió a gran escala que buscava "fer-se amb tot el territori ucraïnès i deposar el govern d'Ucraïna". Tanmateix, cap a l'abril de l'any passat, el Kremlin "es va adonar que havia fracassat i es va enfocar en formalitzar el govern sobre el Donbass", una tasca que va implicar "un progrés lent i extremadament costós", segons el Regne Unit.