Mentre continuen els combats terrestres i aeris amb Ucraïna, que ja s'allarguen 30 mesos, Rússia fa una gran exhibició de força al mar. L'armada russa ha desplegat aquest dimarts més de 400 vaixells de guerra i submarins, més de 120 avions i helicòpters i 90.000 efectius en el marc de l'Ocean-2024, una sèrie de maniobres navals a gran escala que comptaran amb la participació de la Xina, que aportarà quatre embarcacions pròpies, i que s'allargaran fins al 16 de setembre. Les maniobres es desenvoluparan sota el lideratge del cap de l'armada russa, Aleksandr Moiseiev, i es convertiran en un dels principals esdeveniments de les tasques d'entrenament militar de Rússia per a aquest any, amb l'objectiu de demostrar les capacitats i fortaleses de l'exèrcit. El president del país, Vladímir Putin, ha destacat que no hi havia hagut unes maniobres navals d'aquesta magnitud des de la dissolució de la Unió Soviètica (URSS). "M'agradaria assenyalar que és la primera vegada en les últimes 30 dècades que fem exercicis en el mar a tan gran escala", ha afirmat en una videoconferència amb motiu de l'inici de les operacions. 

Les maniobres tindran lloc als oceans Pacífic i Àrtic, així com al mar Bàltic, el Caspi i la Mediterrània, on Rússia manté una base militar al port sirià de Tartús. "El principal objectiu és posar a prova la capacitat de reacció de les formacions i unitats russes per gestionar grups heterogenis a les seves àrees de responsabilitat, resoldre operacions, utilitzar armes d'alta precisió i armament modern, a més d'expandir la seva interacció amb les forces dels altres països per resoldre qüestions navals", ha indicat el Ministeri de Defensa rus en un comunicat. Putin ha destacat que aquest dimarts ha començat la fase activa de les maniobres, durant la qual els militars desenvoluparan missions "el més semblants possibles a les missions de combat" amb l'ús d'armament d'alta precisió. "Les nostres Forces Armades garanteixen una defensa fiable de la sobirania i els interessos nacionals de Rússia. Han de repel·lir qualsevol possible agressió militar en qualsevol direcció, fins i tot a l'oceà", ha reivindicat.

 

A més de la participació directa de la Xina, Putin ha destacat que una altra quinzena de països hi intervenen com a observadors, una qüestió que considera "especialment important" donada la "creixent tensió geopolítica al món". En aquest sentit, Putin no ha desaprofitat l'ocasió per acusar els Estats Units de dur a terme "accions agressives" per intentar aconseguir una superioritat militar i trencar l'equilibri de forces a la regió de l'Àsia-Pacífic. "Està provocant una carrera armamentística ignorant la seguretat dels seus aliats europeus i asiàtics", ha alertat. "Amb el pretext de contrarestar una suposada amenaça russa i contenir la República Popular de la Xina, els Estats Units i els seus satèl·lits estan augmentant la seva presència militar a prop de les fronteres occidentals de Rússia, a l'Àrtic i a la regió d'Àsia i el Pacífic", ha assegurat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!