Mariúpol és russa. Després que els soldats encerclats a la fàbrica d'Azovstal es rendissin, Rússia va celebrar amb ganes la 'conquesta'. Després de dos mesos de guerra i combats a la ciutat portuària, es calcula que podrien haver deixat 22.000 morts. Tot i que les estimacions podrien acabar pujant. Però, ara, què passarà a Mariúpol? Rússia hauria desplegat camionetes o furgonetes mòbils amb televisors de pantalla gran i en punts d'ajuda humanitària. Suposadament, segons destaca el The Guardian, però també recullen diversos tuits a les xarxes, s'hi pot veure propaganda. La intenció és integrar els territoris recentment ocupats. 

Els vídeos publicats pel ministeri rus de situacions d'emergència mostraven furgonetes, que anomena "complexos d'informació mòbil", reproduint segments de notícies de la televisió estatal i programes de xat polítics on experts donen suport a la invasió. La ciutat no té ni electricitat ni aigua corrent, amb la qual cosa, aquestes informacions no es poden contrastar. Aquestes furgonetes han arribat, fins i tot, prop de les ruïnes del teatre de Mariúpol on es creu que van morir centenars de persones. Les últimes dades feien pujar la xifra fins als 600

El mateix Ministeri d'Emergències ha dit en un comunicat, del que es fa ressò el mateix diari, que aquests camions són perquè "la gent de Mariúpol ha estat retinguda en un buit informatiu virtual durant tres mesos a la falta d'electricitat". Segons els informes, les pantalles mòbils s'han desplegat en llocs on residents de la ciutat reben ajuda humanitària, documents russos i en punts de la ciutat on hi ha aigua potable disponible. 

"La pràctica de 'no hi ha res per menjar, així que alimentem-los amb mentides' està agafant forces", destacava l'assessor ucraïnès de l'alcalde de Mariúpol, Petro Andriuxenko. "És cinisme al més alt nivell". "La veritat i la propaganda", deia Anton Gerashenko, assessor del Ministeri de l'Interior d'Ucraïna, en publicar un vídeo d'imatges en ruïnes de la ciutat. "Aquest és el món rus". L'esforç per instal·lar propaganda russa a la ciutat en ruïnes és part d'un esforç per pacificar i integrar les ciutats capturades com Mariúpol, tot i les garanties del president rus, Vladímir Putin, que Rússia no buscava ocupar nous territoris a Ucraïna. Putin va signar dimecres una llei que acceleraria les sol·licituds de ciutadania de Mariúpol, així com les regions ucraïneses de Kherson i Zaporíjia que estan en part sota el control del govern. La decisió del Kremlin ha estat denunciada com a “passaport”, un intent d'annexar els territoris omplint-los de ciutadans russos de facto. Alts funcionaris del Kremlin ja van prometre romandre al sud d'Ucraïna “per sempre”.

Més de 22.000 morts

Es creu que almenys 22.000 residents de Mariúpol van morir durant els tres mesos de bombardejos i setge de les tropes russes a aquesta ciutat costanera, segons càlculs d'Andriuxenko. "Mariúpol és ara una ciutat de fantasmes", ha precisat l'assessor municipal en declaracions a la cadena CNN en descriure la situació en què es troba l'urbs.

Andriuxenko ha afegit que aquesta xifra de víctimes mortals es basa en els càlculs que ell i altres funcionaris de l'ajuntament han realitzat a través dels contactes que mantenen amb altres treballadors municipals que continuen atrapats a la ciutat. Tot i això, l'assessor ha dit que creu que la xifra real de morts podria ser molt més gran. També ha indicat que el procés d'enterrar els morts s'ha complicat, ja que els cossos recuperats han de passar primer pel dipòsit de cadàvers i ser reclamats per alguna persona a les forces russes que controlen la ciutat. I la persona que els reclama es veu obligada a accedir a ser gravada en un vídeo en què ha d'assegurar que el mort va ser assassinat per l'exèrcit ucraïnès, ha denunciat Andriuxenko i recull Efe.

 

Imatge principal: edificis civils totalment destrossats a la ciutat portuària de Mariúpol / Efe