L'exèrcit d'Ucraïna ha denunciat aquest dijous que durant la nit Rússia ha llançat un míssil balístic intercontinental per primera vegada durant la guerra. La força aèria d'Ucraïna ha afirmat que el llançament ha tingut lloc des de la regió d'Astrakhan de la Federació Russa, una zona al sud-est de Volgograd, que limita amb el mar Caspi. Les autoritats ucraïneses han assegurat que aquest atac rus apuntava a "empreses i infraestructures crítiques a la ciutat de Dnipró".
🟡 Així són els 'Storm Shadow', els míssils britànics que Ucraïna dispara en territori rus
Les primeres informacions sobre l'atac apunten que Moscou hauria llançat un míssil balístic intercontinental, un altre míssil aerobalístic Kh-47M2 Kinzhal i set míssils de creuer Kh-101. Les defenses ucraïneses han pogut enderrocar sis dels set míssils de creuer, però no han interceptat el míssil balístic intercontinental ni el Kinzhal, que són dos dels míssils més sofisticats de l'arsenal rus. Segons el comunicat de la força aèria ucraïnesa, els míssils no enderrocats no van causar danys “substancials”.
Aquest atac es produeix després que Ucraïna comenci a fer servir míssils de llarg abast dels Estats Units i el Regne Unit per atacar territori rus. D'ençà que l'Administració de Joe Biden va donar llum verda a l'ús dels seus míssils ATACMS i va obrir la porta perquè altres aliats d'Ucraïna fessin el mateix, Rússia ha promès respondre. De fet, pel perill d'un atac massiu rus, el passat dimecres diverses ambaixades a Kíiv van tancar les portes.
El Kremlin denuncia una escalada
Per la seva banda, aquest dijous, el Kremlin ha insistit a denunciar una escalada de les hostilitats d'Ucraïna i els seus aliats després dels darrers atacs patits. "Té lloc una nova escalada. La postura de l'Administració sortint (als Estats Units) és molt irresponsable i continua tirant llenya al foc del conflicte", ha afirmat Dmitri Peskov, portaveu presidencial, en la seva roda de premsa telefònica diària.
Els EUA autoritzen més armament
A més dels míssils balístics, Biden ha aprovat el subministrament de mines terrestres antipersones a Ucraïna. Els Estats Units esperen que Ucraïna utilitzi les mines en el seu propi territori i s'ha compromès a no fer-les servir en zones poblades pels seus propis civils. Diverses organitzacions han denunciat l'ús d'aquesta mena d'armament. De fet, l'any 1997, 160 països van signar el Tractat d'Ottawa, en què es comprometien a no fer ús d'aquestes armes. Tanmateix, els Estats Units mai han signat aquest compromís.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!