El Kremlin ha titllat aquest dimecres d'"error fatal" la crida feta davant el Consell de Seguretat de l'ONU pel president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, d'imposar la pau a Rússia. "Aquesta és una profunda equivocació que inevitablement tindrà conseqüències per al règim de Kíiv", ha destacat Dmitri Peskov, portaveu presidencial, a la roda de premsa telefònica diària. Peskov, que ha destacat també la "dinàmica positiva" dels avenços de l'exèrcit rus al Donbàs, ha subratllat que intentar obligar Rússia a acceptar un pacte és "impossible". "Rússia és partidària de la pau, però amb la condició que es garanteixin els pilars de la seva seguretat i es compleixin els objectius marcats per l'operació militar especial. Sense aconseguir aquests objectius imposar-la (pau) és impossible", ha destacat.

Zelenski, que també ha acusat Moscou de planejar atacs contra tres centrals nuclears, ha reiterat que l'única opció per cessar les hostilitats a Ucraïna és obligar Rússia a acceptar la pau. A més, també hauria denunciat que el Kremlin ha convertit l'Iran i Corea del Nord en “còmplices” de la seva "guerra criminal a Europa".

La visita de Zelenski als EUA

En la mateixa línia, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha dit aquest dimarts a l'Assemblea General de l'ONU que no s'ha d'"apartar la mirada" ni "abaixar la guàrdia" en el suport a Ucraïna, fins que aconsegueixi una "pau justa i duradora". "Mantindrem el nostre suport per ajudar Ucraïna a guanyar aquesta guerra i preservar la seva llibertat o ens allunyarem, permetent que l'agressió es renovi i que una nació sigui destruïda?", ha demanat Biden als assistents.

Zelenski té previst reunir-se amb Biden a la Casa Blanca aquest dijous. A més, per separat, mantindrà una trobada amb la vicepresidenta nord-americana, Kamala Harris, que s'enfrontarà a l'expresident i candidat republicà Donald Trump a les eleccions del novembre. El líder ucraïnès els presentarà el seu 'pla per a la pau', que inclou, entre altres coses, garanties de seguretat; el compromís de continuar subministrant armes a Kíiv i un programa d'assistència econòmica per a la postguerra.

Rússia assegura que no rebutja "una solució politicodiplomàtica de la crisi" que es basi en les condicions plantejades a mitjan juny pel president, Vladímir Putin. Putin va proposar a Kíiv que retiri les seves tropes de les quatre regions annexionades per Moscou (Donetsk, Luhansk, Kherson i Zaporíjia) i renunciï als seus plans d'ingressar a l'OTAN, a canvi d'un alt immediat el foc i el començament de negociacions de pau.

Segons tots els experts, Rússia no mourà fitxa amb vista a unes possibles negociacions de pau amb Ucraïna fins que expulsi definitivament les tropes enemigues de la regió fronterera de Kursk, on van entrar-hi el 6 d'agost passat.

Rússia continua avançant en territori ucraïnès

L'exèrcit rus ha pres una important localitat a la regió ucraïnesa de Donetsk, Ukrainsk, i també ha començat el setge del bastió de Vuhledar, al punt de mira de Moscou des del començament de la guerra. La conquesta d'Ukrainsk, ciutat de poc més de 10.000 habitants, va ser confirmada a la televisió russa pel cap de la república popular de Donetsk, Denís Pushilin. Ukrainsk és a uns 24 quilòmetres de Pokrovsk, el nus de comunicacions que és el principal objectiu de l'actual ofensiva russa al Donbàs.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!