ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Fuga de cervells. El president de l'Acadèmia de Ciències de Rússia, el físic Aleksandr Serguéiev, ha admès una fuga important de científics per la guerra d'Ucraïna i ha demanat que s'adoptin mesures per frenar aquesta tendència, com podria ser l'augment del finançament. "És difícil valorar la magnitud de la pèrdua de científics, que considero rellevant", ha dit Serguéiev a l'agència Interfax. A més, ha afegit que l'entitat ja ha presentat al Kremlin un paquet de propostes sobre com "organitzar la tasca dels instituts científics i donar-los més llibertat".
El president de l'acadèmia ha remarcat que actualment es requereix implementar un conjunt de mesures de suport als científics i a les institucions científiques per "aturar el flux". "Cal introduir beneficis, incrementar el finançament de la ciència, perquè aquesta proporcioni unes condicions materials normals, a més de prestigi", ha destacat. També ha insistit en el fet que "competir per la ciència amb tothom és molt difícil", motiu pel qual "cal alliberar la iniciativa, la creativitat dels científics, donar-los la possibilitat de treballar de manera confortable en el país".
Un problema que s'agreuja
Ja fa anys que Rússia pateix aquest problema. Segons les dades de la mateixa acadèmia, l'any 2012 van abandonar el país uns 14.000 científics i especialistes altament qualificats. La xifra va augmentar fins als 70.000 en l'any 2020. Aquestes dades van ser presentades l'any passat per qui era el secretari científic principal de l'entitat, Nikolai Dolguixkin, que va admetre que Rússia és l'únic país desenvolupat del món on el nombre de científics descendeix des de fa diversos decennis. Ara, la situació ha empitjorat. Després de l'inici de la guerra el passat 24 de febrer, Occident va aprovar dures sancions contra Rússia que han afectat la cooperació tècnic-científica amb Moscou i han tornat a posar sobre la taula la qüestió de la "fuga de cervells". De moment, no existeixen dades concretes al respecte.
Amb tot, Rússia enfronta un greu problema relacionat amb la seva projecció internacional. Més enllà de projectar-se com una gran potència militar i econòmica, la Unió Soviètica va ser capaç de fer servir els seus científics per projectar-se internacionalment com una gran potència cultural durant la guerra freda. És a dir, el missatge que l'URSS podia ser sinònim de progrés i desenvolupament. Per exemple, qui no se'n recorda dels famosos cosmonautes soviètics? En canvi, la Rússia actual sembla haver perdut aquesta capacitat d'exportar al món alguna idea diferent de la dels diners i la guerra.