La població russa no ha rebut amb els braços oberts la mesura del Kremlin de mobilitzar "parcialment" els ciutadans per fer front a les contínues derrotes que l'exèrcit regular està afrontant davant d'Ucraïna. Poc després que ho anunciés el president rus, Vladímir Putin, milers de ciutadans van sortir als carrers a protestar per la mesura. Almenys 1.311 persones han estat detingudes a 38 ciutats russes el dimecres després de saber la notícia de la mobilització. Només a Sant Petersburg se n'han comptabilitzat 524 i a Moscou 502, on les manifestacions han estat més multitudinàries. En aquest context, el Kremlin sembla haver volgut treure el focus de les grans ciutats a l'hora de reclutar reservistes. Segons informa El Mundo, el govern rus està reclutant reservistes a les zones més pobres, allunyades del front i amb un major nombre de població de minories ètniques.
Lluny de les càmeres de les capitals, els més afectats per la mesura de mobilitzar els reservistes estan sent les comunitats de minories ètniques i les més pobres. "Se'ls estan emportant tots!", ha lamentat des de Buriatia l'activista Victoria Maladeava, de la Fundació Buriatia Lliure, qui recomana fugir a la veïna Mongòlia mentre sigui possible. En altres regions pobres es repeteixen aquestes imatges com per exemple Daguestan. La zona de Sibèria també està sent de les més afectades de moment.
Tanmateix, no tots els reclutaments es produeixen a les zones més allunyades de Rússia. A Moscou, equips de forces de segrestants han desenvolupat un dispositiu per caçar gent al metro de la capital, especialment aquells que no tenen aparença eslava. La policia també ha entregat citacions per anar al front a les persones que van ser detingudes en les manifestacions contra la mobilització.
Diàspora de reservistes russos
Després de l'anunci de la mobilització militar parcial molts dels possibles afectats van començar a fugir del país per tal de no acabar sent enviats a la guerra d'Ucraïna. Les possibilitats per desplaçar-se dels russos són limitades, en gran manera per les sancions imposades per la invasió. Els que s'ho han pogut permetre han abandonat el país amb avió, els preus dels quals es van disparar des de l'anunci. Els russos amb menys recursos econòmics i que tenen la sort de viure a prop d'alguna frontera han tractat de fugir amb cotxe.
El futur dels que fugen és incert, en especial a la Unió Europea, la qual havia restringit molt els visats per als ciutadans russos a causa de la guerra. Alguns estats com Alemanya obren la porta a oferir asil als qui fugen del reclutament i altres com els països bàltics es mostren reticents a obrir la porta a reservistes.