El consorci gasístic rus Gazprom ha anunciat aquest dissabte que suspendrà fins a nou avís el subministrament de gas per una suposada fuita el trànsit de gas a Europa a través del gasoducte Nord Stream. Totes les nominacions per a cada franja horària d'aquesta jornada se situen a zero, d'acord amb la informació operativa recollida per Nord Stream AG, amb seu a Suïssa.

Així, Gazprom, que controla el gasoducte que connecta Rússia amb Alemanya per sota del mar Bàltic, ha fet realitat el seu anunci de divendres. En aquest sentit, va dir que tallaria completament el trànsit de gas a través del Nord Stream a causa d'una suposada fuita d'oli trobada en una turbina durant les tasques de manteniment d'una unitat compressora, l'única que encara estava en funcionament.

La gasística russa havia promès abans d'aturar el gasoducte durant tres dies per a aquestes tasques reprendre el subministrament a Europa aquesta matinada als nivells previs, és a dir, al 20% de la seva capacitat o 33 milions de metres cúbics diaris, cosa que no ha fet al·legant que la fuita d'oli no garanteix l'explotació segura. Alhora, ha assegurat, l'eliminació completa de les fuites d'oli a les turbines "només és possible" en un taller especialitzat en referència al subministrador alemany Siemens.

L'empresa alemanya, no obstant això, ha recalcat que no hi ha motius tècnics per aturar el gasoducte, ja que normalment aquest tipus de fuites no afecten l'operativitat d'una turbina i poden ser segellades in situ com a part d'un procés rutinari. Tampoc la Unió Europea (UE) es creu la raó del tall de gas, qualificant-la de "fal·làcia".

Tallar el Nord Stream 1 arriba després de la decisió del G-7

La voluntat és no ajudar al president rus, Vladímir Putin, a finançar la guerra a Ucraïna. Precisament per això, el G-7 ha decidit imposar un preu màxim al petroli rus. Aquesta mesura també vol frenar la inflació, que és, a hores d'ara, força significativa. I és que els preus del gas estan a nivells estratosfèrics. I això ha beneficiat Gazprom. La companyia està a punt de fer un ingrés rècord al Kremlin, amb un pagament extraordinari de 9.962,83 milions d'euros. Els beneficis no es poden comprar amb els de cap altre any. I és que l'empresa ha registrat uns guanys nets de 2,5 bilions de rubles, és a dir, 41.473,20 milions d'euros, durant els primers sis mesos d'aquest any. Els preus del petroli i el gas s'han disparat durant aquest període per la preocupació sobre els subministraments després de la invasió russa a Ucraïna. Part d'aquests beneficis aniran, doncs, directament al Kremlin, que té el 49,3% de Gazprom.

Complicat d'entendre en un primer cop d'ull, però, les sancions no han afectat Gazprom. El director executiu, Famil Sadygov, ha dit: "Tot i la pressió de les sancions i un entorn extern desfavorable, el grup ha reportat ingressos i guanys nets rècord en la primera meitat del 2022. A més, ha reduït també el deute al mínim". I és curiós perquè, tot i registrar beneficis, els nivells de producció són els més baixos des del 2008. Gazprom ha reduït la seva producció de gas els últims mesos al nivell més baix des del 2008. Al juliol, el flux es va aturar durant 10 dies per manteniment programat, però només al 20% de la seva capacitat enmig d'una disputa per les sancions imposades a Rússia. Ara, s'havia aturat tres dies. Però, de moment, no s'ha reprès el subministrament. 

 

Imatge principal: Nord Stream I / Efe