ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Censura total. Rússia ha fet tancar el diari rus Nóvaia Gazeta, l'últim diari independent del país. "Suspenem la publicació del diari en línia, a les xarxes socials i en paper, fins al final de l'operació especial en el territori d'Ucraïna", han comunicat els editors mitjançant una nota publicada aquest dilluns en el mateix mitjà de comunicació. El tancament ha estat forçat pel Roskomnadzor, el regulador rus dels mitjans de comunicació, que ha emès dos advertiments contra el diari dirigit pel premi Nobel de la Pau Dmitri Muràtov. "Hem rebut dos advertiments del Roskomnadzor. Millor tanquem, ja que si rebem una tercera advertència ens poden retirar la llicència i això significaria la nostra desaparició", ha informat a Efe la cap de premsa del rotatiu, Nadejda Prusenkova.
Ara per ara, Prusenkova admet desconèixer el motiu dels dos advertiments per part del regulador, que no ha argumentat per escrit al diari la seva decisió. Poc abans que el mitjà comuniqués el seu tancament temporal, el Roskomnadzor havia anunciat la segona advertència contra el Nóvaia Gazeta per incomplir la llei sobre agents estrangers, que l'obliga a acompanyar cada notícia amb un recordatori sobre la seva condició. El diari precisa que suspèn la seva publicació tant en paper com en línia fins que acabi "l'operació especial en territori d'Ucraïna", l'eufemisme imposat pel Kremlin per referir-se a la guerra. Cal recordar que mitjà ja havia deixat d'informar sobre la invasió russa després de l'aprovació d'una llei que castiga amb multes i fins a quinze anys de presó la difusió de suposada "informació falsa" sobre l'exèrcit rus.
El Nóvaia Gazeta va llançar la seva primera tirada de mil exemplars l'1 d'abril del 1993. El va fundar Dmitri Muràtov, considerat el patriarca de la premsa lliure a Rússia i que el 2021 va ser guardonat amb el premi Nobel de la Pau juntament amb la filipina María Ressa. De fet, Muràtov va entregar la medalla del Nobel a un fons de refugiats. La història del diari està ben lligada aquest premi: l'últim dirigent soviètic, Mikhaïl Gorbatxov, va comprar vuit ordinadors amb part dels diners que va rebre com a Nobel de la Pau l'any 1990, el que va permetre a Muràtov i els seus col·legues fundar el mitjà després de la caiguda de la Unió Soviètica. Ara, però, s'ha vist obligat a tancar. En aquest sentit, les autoritats russes han tancat en les últimes setmanes els altres dos mitjans més crítics amb el Kremlin: l'emissora de ràdio Ressò de Moscou i el canal de televisió Dojd.
Per la seva banda, la periodista russa Oksana Baulina va morir la setmana passada a Kíiv, víctima d'un bombardeig rus contra un centre comercial mentre estava treballant. Baulina treballava per al mitjà opositor The Insider i estava enregistrant la destrucció causada pels bombardejos russos en el centre comercial del districte de Podolsk. The Insider és un dels mitjans russos declarats com a "agent estranger" per rebre finançament de l'exterior. Abans de treballar per a aquest mitjà, Baulina va fer feina com a productora del Fons Anticorrupció del principal opositor rus, Aleksei Navalni, actualment engarjolat. Quan l'organització de Navalni va ser declarada extremista, Baulina va abandonar Rússia per treballar amb The Insider sobre la corrupció a Rússia. Actualment, es trobava a Ucraïna, concretament entre Kíiv i Lviv.