ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La trobada entre dirigents russos i ucraïnesos per mirar de destensar el conflicte a Ucraïna ha començat aquest dilluns. Les dues delegacions s'han trobat a la frontera amb Bielorússia després de cinc dies de guerra. Per la banda ucraïnesa es vol aconseguir un alto el foc i la retirada de les tropes russes del seu territori. En canvi, el Kremlin vol assegurar-se que el seu país veí adopti un estatus neural respecte a l'OTAN. La reunió pretén acostar posicions entre les dues potències i ha començat amb una gran expectació mediàtica i política.
El país que acull aquestes negociacions, Bielorússia, ha estat un dels pocs aliats que el president rus Vladímir Putin ha conservat en aquesta crisi. Per això, la trobada en sòl bielorús aixecava escepticisme als mateixos ucraïnesos, ja que aquest país ha acollit a 30.000 soldats russos que i equipament militar destinat justament per a la seva invasió. Tot i això, el govern bielorús ha mostrat una actitud positiva respecte a les negociacions entre els dos països en guerra.
24 hores crucials
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, unes hores abans que comences la reunió ja avançava que les properes 24 hores serien crucials per al futur del conflicte a Ucraïna. Els russos també han coincidit a destacar la importància del temps en aquestes negociacions i el portaveu del Kremlin, Dmitri Peksov, ha lamentat que "no comencessin un dia abans". Tot i això, ara les dues delegacions ja estan treballant per provar d'arribar a un acord.
El diàleg entre els dos estats comença en ple conflicte armat, quan Rússia ha confirmat que les negociacions no impliquen que aturi l'ofensiva, segons informa Efe. No és el millor dels espais on començar a negociar, però el portaveu rus ha demanat als mitjans temps i espai. "En realitat, suggereixo que esperem les converses. Prefereixo no anunciar cap exigència (la nostra). Les negociacions s'han de dur a terme en silenci", ha afirmat.
Malgrat aquesta demanada del representant del govern rus l'Executiu d'Ucraïna no està molt esperançat. Això, però, no els ha impedit lluitar per aconseguir el millor espai pel diàleg, és a dir, sense condicions prèvies del Kremlin i lluny de Minsk, la primera proposta russa, sinó en un terreny més proper, la frontera amb Bielorússia. Es tracta d'un país que ja ha estat testimoni dels acords entre Ucraïna i Rússia. Va ser en territori bielorús on es van signar els Acords de Pau per al Donbass l'any 2015, els quals ja han quedat en paper mullat davant d'aquesta nova guerra.