ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Les negociacions bilaterals entre Rússia i Ucraïna han donat els seus primers fruits: la creació de corredors humanitaris per evacuar les zones afectades per la guerra. Així ho ha comunicat l'assessor presidencial, Myjailo Podoliak, després d'assistir a la reunió amb la delegació russa a Bielorússia. "La segona ronda de negociacions ha acabat. Lamentablement, els resultats que Ucraïna necessita encara no s'han aconseguit. Només hi ha una solució per organitzar corredors humanitaris", ha piulat el representant ucraïnès. En el seu canal de Telegram ha matisat que "Les parts han arribat a un enteniment sobre la creació conjunta de corredors humanitaris amb un alto el foc temporal", segons informa Efe.
Corredors humanitaris
Així, la segona jornada de negociacions bilaterals ha conclòs amb un dels tres objectius de la part ucraïnesa assolits i amb l'esperança de tornar a trobar-se per una tercera sessió. Segons les demandes que també havia piulat l'assessor ucraïnès, els corredors serviran "per a l'evacuació dels civils de les ciutats i poblacions destruïdes o sota bombardejos constants", fet que, al seu torn, implica un alto el foc temporal per assegurar la seguretat dels desplaçats. En aquest sentit, Podoliak ha volgut recalcar que "hi ha una possibilitat que es produeixi un alto el foc temporal per període d'evacuació en algunes zones". D'altra banda, Ucraïna també demanava l'alto el foc immediat i l'armistici. Aquesta segona ronda de negociacions entre Rússia i Ucraïna sobre la invasió russa ha tingut lloc a Belovezhskaya Pushcha, a la regió bielorussa de Brest, prop de la frontera polonesa, en la vuitena jornada de guerra. Com ja va passar en la primera ronda de negociacions el passat 28 de febrer, els representants ucraïnesos han assistit a la reunió vestits amb roba informal caqui, mentre que la delegació russa ha aparegut de nou amb vestits formals.
Negociacions
Per la seva banda, Rússia reclama "la desmilitarització i la desnazificació" d'Ucraïna, així com el reconeixement de la sobirania russa sobre la península de Crimea, annexionada en 2014, i de la independència de les repúbliques populars de l'est ucraïnès, a més d'un estatus neutral d'Ucraïna respecte a l'OTAN. Paral·lelament, el president rus, Vladímir Putin, creu que "L'operació especial militar avança en estricta correspondència amb el cronograma, segons els plans. Totes les missions plantejades es compleixen reeixidament", ha afirmat en una reunió del Consell de Seguretat rus.