Rússia ha anunciat avui que ha prohibit l'entrada al país de vuit alts responsables europeus, inclòs el president del Parlament Europeu, David Sassoli, en el que és un pas més en l'increment de tensions entre la UE i el país dels Urals. A la llista de vetos que ha presentat Rússia, però, no hi ha l'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, tot i que al mes de febrer va fer un viatge oficial a Moscou que va resultar un fiasco.

Rússia ha indicat en un comunicat del seu ministeri d'Exteriors, que ha decidit prendre aquesta mesura com una resposta a les sancions que va imposar la UE els dies 2 i 22 de març a alts funcionaris russos. Una d'aquestes sancions va ser la prohibició d’entrada al territori de la UE al cap del Comitè d’Investigació rus Alexander Bastrykin i del fiscal general Igor Krasnov.

Els altres polítics europeus als quals se'ls ha prohibit l'entrada són Ivars Abolins, president del Consell Nacional de la República de Letònia per als mitjans electrònics; Maris Baltins, directora del Centre Estatal de Llengües de la República de Letònia; Jacques Maire, membre de la delegació francesa a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa; Jorg Raupach, cap de la fiscalia de Berlín, Alemanya; Asa Scott, cap del Laboratori de Seguretat Química, Biològica, Radiològica i Nuclear, Institut de Recerca en Defensa Total del Regne de Suècia; Ilmar Tomusk, cap del departament d'idiomes de la República d'Estònia, i Vera Jourova, vicepresidenta de la Comissió Europea de Valors i Transparència.

Entre ells no hi ha Borrell, tot i que va protagonitzar una sonora topada amb el ministre d'Afers Exteriors rus, Sergei Lavrov. Borrell va reclamar la posada en llibertat de l’opositor Alexei Navalni i els seus seguidors, i Lavrov va replicar recordant la brutalitat policial a Europa i la situació dels presos polítics catalans. El ministre va acusar Borrell d’aplicar una doble vara de mesurar, i de no aplicar a Europa el que reclama a Rússia.

Tot va passar en una roda de premsa a Moscou després de la reunió que havien mantingut els dos polítics. El cap de la diplomàcia europea va insistir públicament a reclamar la posada en llibertat de Navalni i va subratllar que la UE espera una investigació “independent i completa” sobre l’enverinament del líder opositor el passat estiu.

 

Després d’escoltar-lo, Lavrov va replicar recordant els casos d’abusos policials viscuts darrerament a Europa i als Estats Units i, en concret, es va referir a la situació dels presos polítics catalans, els quals va posar com a exemple de “decisions judicials motivades políticament”.

“Els líders independentistes són a la presó per organitzar un referèndum, una decisió que la justícia espanyola no ha revocat malgrat que tribunals d’Alemanya i de Bèlgica hi han sentenciat en contra”, va argumentar.

A la fotografia principal, David Sassoli i Josep Borrell / EFE