La detenció de Pàvel Dúrov ha causat un gran enrenou a França, però també a Rússia, l’altra nacionalitat del multimilionari que va ser detingut dissabte a l'aeroport de París-Le Bourget després de tornar de l'Azerbaidjan. Rússia creu que existeixen motivacions polítiques darrere de la detenció de Dúrov, de 39 anys, i en demana l'alliberament. Vladislav Davankov, vicepresident de la Duma (parlament rus) i candidat presidencial del partit Nova Gent, ha instat el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, que exigeixi a les autoritats franceses que alliberin Pàvel Dúrov. Davankov subratlla que "difícilment algú ha fet més pel desenvolupament dels serveis digitals a Rússia i al món". Mentrestant, el partit Nova Gent ha celebrat un míting de suport a Dúrov davant l’ambaixada de França i Davankov ha instat a fer “el mateix en altres ciutats”.

“Ara cal treure’l de la presó”, ha dit Davankov. Tant el vicepresident de la Duma com altres diputats i senadors russos, han manifestat les seves sospites pel fet que la detenció tingui una motivació política i busqui accedir a la informació confidencial dels usuaris de Telegram. Segons Andréi Svintsov, subcap de la comissió de Política Informativa de la Duma, Dúrov és víctima d'una decisió del govern global occidental, que vol controlar "pràcticament tots els recursos informatius del planeta". Per part seva, l'expresident rus, Dmitri Medvédev, ha assegurat que, pels enemics de Moscou, Dúrov "és rus i, per tant, impredictible i perillós".

Elon Musk en demana l'alliberament

El cap del comitè Constitucional del Senat, Andrei Klishas, ​​va ironitzar que França continua la seva lluita a favor de "la llibertat d'expressió" i "els valors europeus". "La dictadura liberal no suporta individualistes que aspiren a la llibertat i juguen amb altres regles. Elon Musk, prepara't", va comentar Aleksei Puixkov, cap del comitè de Política Informativa del Senat, en al·lusió a l'amo de X, que també ha demandat l'alliberament de Dúrov. Musk, propietari de la xarxa social X, es va pronunciar a favor de l'alliberament de Dúrov en una publicació a X, on va compartir el hashtag #FreePavel, sumant-se a les veus que exigeixen l'alliberament de Dúrov.

Segons informen mitjans russos, l’ambaixada de Rússia a París va informar que els diplomàtics russos van demanar aclariments a les autoritats franceses sobre els motius de la detenció de Pàvel Dúrov i van exigir la protecció dels seus drets. L’ambaixada també va dir que ha sol·licitat accés consular a Dúrov i està en contacte amb el seu advocat. 

Doble nacionalitat i resident a Dubai

Dúrov resideix a Dubai des del 2017 i té ciutadania russa però també francesa, que va rebre el 2021, i dels Emirats Àrabs Units. El CEO de Telegram va ser detingut quan baixava del seu avió privat a la pista de l'aeroport de París-Le Bourget, provinent d'Azerbaidjan. Segons informava avui la premsa azerbaidjanesa, abans de ser detingut, Dúrov va descansar durant tres setmanes a la costa del mar Caspi, estada que va coincidir amb la visita al país del president rus, Vladímir Putin.

Què té Telegram que no té WhatsApp?

Pàvel i el seu germà Nikolai van fundar Telegram el 2013, una aplicació de missatgeria instantània per a dispositius electrònics que va néixer com a una alternativa a WhatsApp, de Meta, companyia de Mark Zuckerberg, entre d’altres. Telegram ofereix una sincronització al núvol de forma permanent, cosa que no té WhatsApp, i els usuaris poden accedir als missatges des de diferents dispositius a la vegada, incloent-hi tauletes i ordinadors, i compartir un nombre il·limitat de fotos, vídeos i arxius (.doc, .zip, .mp3, etc.) de fins a 2 GB cadascun. De fet, els grups de Telegram poden tenir fins a 200.000 membres, mentre que el seu rival de Meta té un límit de 256. Telegram té una funció de bots integrada per executar diverses tasques, mentre que WhatsApp no ofereix aquesta característica. Al contrari, aquesta plataforma té videotrucades integrades, mentre que Telegram no ofereix aquesta funció. Pel que fa a la privacitat i seguretat, WhatsApp té xifrat d’extrem a extrem per defecte en tots els seus xats, mentre Telegram només ho ofereix en els ‘xats secrets’. Si bé Telegram permet configurar qui pot afegir-te a grups, amb la qual cosa ofereix més control que WhatsApp.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!