Rússia assegurava haver aconseguit el control total de la ciutat ucraïnesa de Bakhmut, tot i que Ucraïna també hauria dit que continuava lluitant en la perifèria, al sud-oest de la ciutat, devastada majoritàriament per un intens any de combats sagnants.
La viceministra de defensa d'Ucraïna, Hanna Mailar, ha dit que Ucraïna encara controlava "certes instal·lacions" al districte de Litak, però els informes deien que els defensors havien perdut el control dels últims edificis alts que quedaven a la ciutat de l'est d'Ucraïna, segons destaca el The Guardian.
En aquest sentit, Ucraïna ha canviat el seu enfocament principal per realitzar atacs limitats, al nord-est i al sud, territori immediat a la ciutat en ruïnes, que podrien fer-se servir per amenaçar els atacants russos que es troben per sota.
"El potencial ofensiu de l'enemic s'ha reduït significativament, s'han provocat enormes pèrdues a l'enemic", ha dit Mailar. "Hem guanyat temps per fer certes accions, que es discutiran més endavant".
El combat més sagnant des de la Segona Guerra Mundial
La ciutat de Bakhmut va ser bombardejada per primera vegada el maig del 2022 i les forces russes han atacat constantment la ciutat, que abans de la guerra tenia una població d'uns 70.000 habitants. La ciutat no té un valor estratègic important, però sí que ha adquirit un valor simbòlic en la guerra.
Rússia i Ucraïna lluiten intensament en un dels combats més sagnants que han tingut lloc des de la Segona Guerra Mundial. El Kremlin ha tardat un any a avançar 24 quilòmetres al sector de Bakhmut, a l'est del Donbass. L'esforç l'han fet majoritàriament tropes del grup de mercenaris russos Wagner, fent servir veterans experimentats per comandar una gran quantitat d'expresoners. Els experts, segons destaca el mateix diari britànic, qüestionen si després de la batalla, el grup Wagner pot continuar lluitant més.
De fet, l'Institut de l'Estudi de la Guerra ha dit aquest diumenge passat que creia que l'ofensiva de Wagner estaria arribant ja a un punt culminant i que era "poc probable que Wagner continués lluitant més enllà de Bakhmut en el seu estat d'esgotament".
Bakhmut, ciutat devastada
En aquest context, de combats constants han sorgit a través de les xarxes socials diferents vídeos que mostren l'abans i el després de la ciutat ucraïnesa de Bakhmut. És a dir, abans que comencés la guerra, i els durs combats de la ciutat oriental del país i ara, després de mesos de combats intensos. En aquest sentit, es pot veure la ciutat, plena de vida, amb els seus serveis, parcs, estadis de futbol, fires, centres culturals i també l'estat actual.
Amb prou feines es conserva algun edifici que no tingui algun desperfecte causat o provocat per la guerra i els ferotges atacs que hi ha hagut a la ciutat. Edificis fumejant, l'impacte de projectils i on la vida hi ha desaparegut. Fa temps, destaca la premsa internacional, que els civils van abandonar la ciutat davant la impossibilitat de sobreviure-hi.