El debat sobre la despesa en defensa dels membres de l’OTAN està ben viu. L’Aliança Atlàntica reclama als països que la formen una inversió del 2% del PIB en defensa i el seu secretari general, el neerlandès Mark Rutte, els ha advertit aquest dijous que si no fan cas a les seves demandes, començaran a rebre trucades del president nord-americà, Donald Trump. "Si no reaccionen a les meves trucades telefòniques, potser rebran trucades d'un home molt agradable a Washington", ha ironitzat. Aquest és un pas més per elevar la pressió sobre casos com el d’Espanya, a la cua amb un 1,28% de despesa militar. Rutte ha insistit en declaracions des d’Eslovàquia, on s’ha reunit amb el president Peter Pellegrini, que s’ha d’accelerar el ritme i arribar a la xifra imposada no més tard de l’estiu. "Estic en contacte amb ells activament i intensament", ha afirmat.
Rutte: “And I tell them if you do not react to my phone calls, you might get phone calls from a very nice man in Washington.”@NATO je mafija s tanki. Ne pozabimo, slovenska politična elita je javnosti zagotavljala, da bo Slovenija v tem “zavezništvu” enakopravna članica. pic.twitter.com/fVUdsP9dlO
— Boris Vasev (@borisvasev) February 20, 2025
Dels 32 membres que formen part de l’OTAN, 23 compleixen el compromís de dedicar el 2% a la partida nacional de defensa, mentre que els nou restants se situen per sota d'aquesta xifra. El debat s’ha intensificat des de la tornada de Trump a la Casa Blanca. El republicà exigeix als aliats europeus que facin un pas endavant en la inversió militar per fer-se càrrec de la seguretat continental, un debat que es consolidarà a la cimera de la Haia programada pel mes de juny, quan s'espera que els líders de l’Aliança Atlàntica fixin un nou objectiu de despesa. Rutte ha explicat que aquest nou percentatge de despesa es determinarà d’acord amb els objectius de capacitats militars i amb un "termini ambiciós", per complir el nou objectiu "com més aviat millor". "Serà considerablement més del 3%", ha reiterat, insistint en el missatge que el 2% es queda molt lluny de les necessitats actuals de l'escenari de seguretat occidental.
Més enllà del percentatge de despesa en defensa, l’exprimer ministre neerlandès ha explicat que un altre element a tenir en compte serà com comptabilitzar la despesa militar, una discussió que ha assegurat que es donarà al si de l'OTAN, tenint en compte que no hi ha criteris unificats a l'organització. Fonts properes a l’Aliança Atlàntica han revelat a Europa Press que la xifra del 3% és un objectiu amb una implementació “molt probable”. De fixar-se, casos com el d’Espanya s’agreujarien, ja que inclús duplicant l’1,28% actual es quedaria curta.