Després de ser atacat en una conferència a l'estat de Nova York, l'escriptor Salman Rushdie ha estat traslladat a l'hospital, on encara roman en un estat molt greu. El seu agent, Andrew Wylie ha informat de l'estat de l'escriptor en un missatge al The New York Times i les seves paraules no han estat especialment encoratjadores: "No hi ha bones notícies, Salman perdrà probablement un ull i té tallats els nervis d'un braç, i el fetge també va ser apunyalat i està malmès".
Anteriorment, la policia de l'estat de Nova York ja va avançar que l'escriptor havia estat ingressat a l'Hospital Eire, a Pennsilvània, on Rushdie "seguia al quiròfan" sis hores després de l'atac, cosa que dona idea de la gravetat del seu estat.
L'agressor, que ha estat detingut, és un jove de 24 anys de nom musulmà, Hadi Matar, i resident a Nova Jersey. De moment, encara no ha revelat els motius del seu atac, que va tenir lloc a les 11 del matí local quan Rushdie es disposava a participar en una conferència sobre les ciutats refugi.
Dècades sota amenaça
Rushdie té 75 anys i fa més de tres dècades que viu sobta amenaça de mort. Va ser el primer escriptor que va desencadenar la ira del sector més radical de l'Islam quan el 1989 va ser condemnat a mort pel seu llibre Els versos satànics, considerat blasfem contra l'islam. Rushdie reflexionava sobre uns polèmics versicles que van desaparèixer de l'Alcorà perquè segons la mateixa tradició musulmana van ser inspirats per Satanàs al Profeta per confondre'l. El 14 de febrer d'aquell any, l'aiatol·là iranià Ruhola Khomeini va emetre una fatwa (edicte religiós) en què condemnava a mort l'autor, que es va haver d'amagar, i fins i tot posava preu al capdavant.
La sentència de mort l'ha acompanyat des d'aleshores, però no ha impedit que segueixi exercint el seu dret a la llibertat d'expressió. Governs i polítics d'arreu del món han condemnat l'atac, com per exemple el mateix govern estatunidenc. Tanmateix, les autoritats polítiques i religioses de l'Iran guarden silenci davant l'atac contra l'escriptor. Si bé el govern de l'Iran es va acabar distanciant de la fàtua de Khomeini, una fundació religiosa semioficial del país va elevar l'any 2012 la recompensa per l'autor: de 2,8 milions de dòlars a 3,3 milions de dòlars.
De moment, ni el Govern ni els líders religiosos no han fet declaracions sobre l'atac contra l'escriptor, encara que alguns mitjans conservadors, una minoria, ho han celebrat. El diari conservador Keyhan, proper al líder suprem, ha lloat l'atac i ha ofert "100 benediccions de Déu" a l'atacant, mentre que el diari Jorasan va afirmar a la portada que "Satan va camí a l'infern" en relació amb Rushdie.