El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha participat aquest dimecres tot just arribar a Letònia en una ofrena floral a les víctimes de la seva guerra de la independència, un acte a l'aire lliure en el denominat Monument a la Llibertat. Allà, l'esperaven dues persones desplegant una estelada.
Els dos individus, els quals s'han situat just darrere de les delegacions espanyola i letona, s'han limitat a mantenir estesa la bandera durant els cinc minuts que ha durat l'ofrena, sense proferir cap crit. Tots els mandataris han ignorat l'acte reivindicatiu i no han mostrat gestos que reparessin en ells.
Welcome of the Spanish Prime Minister @sanchezcastejon to Riga, Latvia! Visca Catalunya lliure! pic.twitter.com/kBKfpmPRVe
— Linda Mazure 🎗️ (Vinotava) (@Vinotava) July 7, 2021
Es tractava, en concret, d'una dona i un home —que portava també una motxilla amb estampat d’estelada— que han desplegat la seva bandera quan la delegació letona esperava Sánchez i el seu equip. Després de finalitzar l'acte, l'han guardat i han abandonat el lloc.
El primer acte de Sánchez a Letònia
L'ofrena floral al Monument a la Llibertat als caiguts de la guerra de la independència ha estat el primer acte públic de Sánchez en arribar a Letònia, que ha realitzat al costat del primer ministre letó, Arturs Krišjānis Karins.
En acabar l'acte, tots dos s'han dirigit al Palau Presidencial per mantenir una reunió bilateral. A la tarda, i després de la seva compareixença, els dos visitaran la base militar d'Adazi, on uns 350 soldats espanyols participen en la missió de l'OTAN Presència Avançada Reforçada, la principal comesa de la qual és exercir la dissuasió per evitar conflictes en aquesta zona.
El conflicte català, "un tema intern"
D'altra banda, Krišjānis Karins ha eludit pronunciar-se sobre el conflicte català durant la compareixença conjunta amb Sánchez, perquè es tracta, segons la seva opinió, d'una qüestió "interna".
Així ho ha assegurat, quan ha estat preguntat per la seva opinió al respecte, i amb relació a l'informe aprovat pel ple de Consell d'Europa que va fer precisament un diputat letó, i que demanava a Espanya reformar el delicte de sedició, defensava els indults dels presos del procés, i demanava retirar la sol·licitud d'extradició contra el president a l'exili, Carles Puigdemont. De la mateixa manera, tampoc ha volgut fer comentaris respecte a l'estelada mostrada durant l'ofrena.
"Hi ha processos que des de fora es poden interpretar de maneres diferents. Jo penso que el tema català és un tema intern d'Espanya. I nosaltres respectem l'actitud del govern d'Espanya", ha argumentat.
En aquest sentit, ha insistit que, com que és un tema intern, aquest assumpte s'ha de resoldre a Espanya: "Jo, com a primer ministre d'un altre govern, no penso donar recomanacions de com solucionar aquesta situació", ha emfatitzat. Sánchez tampoc ha comentat en el seu torn de resposta l'anècdota de la bandera independentista. Referent a això, fonts governamentals han restat importància a aquest episodi.
Relacions entre els països
La visita de Sánchez s'emmarca en la commemoració del centenari de l'establiment de relacions diplomàtiques entre Espanya i Letònia. Des de l'entrada de Letònia a la UE i a l'OTAN les relacions bilaterals s'han anat intensificant i que Espanya considera que encara tenen un gran potencial.
En l'àmbit econòmic, les exportacions d'Espanya a Letònia van ascendir el 2020 a gairebé 170 milions d'euros, mentre que les de Letònia a Espanya van ser de gairebé 120 milions.