El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha traslladat al president de Melilla, Eduardo de Castro, que veu amb bons ulls que Ceuta i Melilla sol·licitin el seu ingrés al Comitè Europeu de les Regions (CDR), un organisme consultiu de la Unió Europea (UE) integrat per representants locals i regionals dels 27 estats membres a través del qual poden expressar la seva opinió respecte a la legislació europea. De Castro va enviar una carta al president espanyol exposant-li l'objectiu de Ceuta i Melilla d'aconseguir una major participació en les institucions europees, a la qual Sánchez ha respost i li ha assegurat que des del govern espanyol comparteixen la mateixa visió i creuen que "seria positiu aconseguir un encaix institucional que permetés una participació més activa en el CDR".
Pedro Sánchez garanteix a Melilla "el suport i la feina" del govern espanyol
"Li asseguro que el govern espanyol comparteix i l'anima en l'interès de Melilla per aconseguir una participació i implicació més gran en les institucions de la Unió Europea", ha afirmat Sánchez a l'inici de la missiva. A parer seu, la "presència reforçada" de la Ciutat Autònoma a Brussel·les ha de servir, d'una banda, perquè Melilla pugui aprofitar millor les "avantatges de la pertinença a la UE" i, d'altra banda, perquè les institucions europees coneguin "la realitat i peculiaritat" de Ceuta i Melilla. En aquest sentit, el cap de l'executiu espanyol s'ha alegrat pel fet que estigui en curs l'obertura d'oficines de la representació permanent d'Espanya a la UE, i que "aquest expedient vagi adquirint cos". Respecte d'aquesta qüestió, Sánchez s'ha compromès a oferir "el suport i feina" del govern espanyol per tal de "garantir que aquesta possibilitat es faci realitat l'abans possible".
Sobre l'ingrés al Comitè Europeu de les Regions, el president espanyol ha reconegut que es tracta d'una reivindicació històrica, i que encara cal "perfilar la solució". Ha agraït a De Castro per haver proposat "alternatives" i ha recordat que el mandat del CDR acaba l'any 2025, de forma que "marca l'horitzó per trobar una solució". Sánchez s'ha acomiadat a la missiva "confiant a poder atendre la reivindicació".