L'illa grega de Santorini i les zones limítrofes viuen sota l'amenaça de sismes continus. Les autoritats han registrat en les darreres 24 hores desenes de terratrèmols que impedeixen que la població local abaixi la guàrdia davant un potencial sisme de més magnitud, especialment després que s’hagi registrat la tremolor més potent fins ara. L'agència sismològica grega ha confirmat que poc després de les 19.00 hores d’aquest dimecres s’ha detectat un terratrèmol de magnitud 5,2 a l'escala de Richter, mentre que entre la mitjanit i el migdia d'aquest dijous han estat més de 20 els sismes que superen el 4 de magnitud. En aquest context, fins a dos terços de la població ha abandonat l’illa davant de l’amenaça incessant. S’han vist multituds amuntegades al port per intentar embarcar en algun dels ferris amb destinació a Atenes. Altres han decidit dirigir-se cap a l'aeroport per trobar un lloc en algun dels vols extraordinaris que ofereixen dues aerolínies gregues.

La situació ha portat el Govern hel·lènic a decretar l’estat d’emergència a Santorini, una mesura que estarà en vigor durant el mes de febrer, fins a l'1 de març. El Ministeri de Crisi Climàtica i Protecció Civil ha indicat en un comunicat que amb aquesta declaració les autoritats volen abordar les possibles emergències que es produeixin i gestionar-ne les conseqüències, segons ha informat la cadena de televisió pública ERT. A més, com a mesura de precaució, les classes i les obres en execució han quedat suspeses, alhora que es recomana a la població no acostar-se a determinades zones costaneres.

El temor dels experts és que en algun moment es produeixi un terratrèmol de magnitud 6, sense que per ara quedi clar quan podria tenir lloc o quant durarà l'actual successió de tremolors, que va començar fa dues setmanes i es va intensificar el cap de setmana passat. El professor de Gestió de Desastres Naturals, Efthimis Lekkas, ha declarat a la premsa local que aquest terratrèmol de magnitud 6 podria provocar que la tensió acumulada es dissipi i torni la calma a Santorini. Altres experts assenyalen que els sismes podrien durar setmanes o fins i tot mesos. Tot i això, tots coincideixen en una cosa: no es pot excloure cap possibilitat, fins i tot un terratrèmol de magnitud 7, semblant al que va sacsejar l'illa d'Amorgos el 1956 i va produir un tsunami que va causar la mort de 53 persones. Tampoc no es pot descartar amb certesa que aquests sismes despertin els dos grans volcans de la regió: el de la caldera de Santorini i el submarí de Kolumbo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!