Pocs indrets queden lliures de coronavirus. En alguns llocs, però, està afectant molt més que en d'altres. Així, la Covid està matant a més civils cada dia a Sarajevo que la guerra de Bòsnia a la dècada dels noranta, quan la ciutat va viure quatre anys de bombardejos. El mes de març, el ritme de víctimes mortal era de 18,5 persones al dia, una mitjana feta a partir de les dades de l'agència de salut pública de Sarajevo i que recull el portal Polticio.eu. Això es compara amb la mitjana de 3,8 civils assassinats cada dia durant els anys que va durar la guerra.
Un fet que va comportar que milers de persones sortissin al carrer desafiant el fred i el mateix coronavirus per protestar per la nefasta gestió que està fent el país per fer front al virus. Un testimoni que recull la mateixa publicació constata que "fa un mes, potser mil persones més haurien vingut en aquesta protesta, però ara aquestes persones estan mortes a conseqüència del coronavirus".
D'aquesta manera, constaten que cada dia es formen llagues cues a les funeràries que han superat ja la màxima capacitat.
Les vacunes no arriben
Veient el panorama actual amb les vacunes, les autoritats del país van decidir encetar negociacions directes amb els fabricants perquè les entregues de Covax s'han endarrerit de manera significativa. Malgrat tot, cal determinar amb precisió qui té la responsabilitat de liderar les negociacions, un fet que no està clar del tot. "Els proveïdors volen parlar amb els governs", explica a aquesta publicació Damir Marjanović, professor de genètica i bioenginyeria a la Universitat Internacional Burch de Sarajevo. "Però segons el sistema de Bòsnia, si el govern no fa alguna cosa, el cantó pot intervenir. Això ha estat motiu de confusió massiva entre els proveïdors".
I és que Bòsnia no té ministeri de Sanitat en l'àmbit estatal. Així, la responsabilitat dels assumptes de salut es divideix en les seves dues entitats subnacionals, la República Srpska, de majoria Sèrbia i la Federació de Bòsnia i Croàcia de Bòsnia i Hercegovina. També hi ha un districte autònom al nord supervisat per un supervisor seleccionat internacionalment, remarca Politico.eu. A més, cal tenir en compte que també hi ha 10 cantons que formen la Federació i cada un té poders especials en matèria. Un sistema que va ser fruit de l'acord de pau i que el coronavirus ha deixat en evidència.
Un ull posat a la veïna Sèrbia
Sèrbia no acostuma a aparèixer en titulars, però destaca per tenir una campanya de vacunació contra el coronavirus més ràpida del món, la tercera a Europa en dosis totals administrades per persona. De fet, milers de persones provinents de Bòsnia, Macedònia –actual Macedonia del Nord– o Montenegro han travessat la frontera per aconseguir una dosi de vacuna contra el coronavirus.
El país ofereix les vacunes de Pfizer, Moderna, AstraZeneca, la xinesa Sinopharm i la vacuna russa Sputnik V.