ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Imatges reveladores. Un satèl·lit ha identificat una fossa comuna excavada durant l'ocupació russa de Butxa, la ciutat ucraïnesa situada al nord-est de Kíiv que ha estat escenari d'una de les tragèdies més importants en territori europeu des de la Segona Guerra Mundial. L'empresa nord-americana Maxar Technologies ha difós imatges aèries de la ubicació, on el passat 31 de març va aparèixer una rasa d'aproximadament 13,7 metres al sud-oest de l'església de Sant Andreu i Pyervozvannoho de tots els Sants. El satèl·lit va trobar els primers signes d'excavació el passat 10 de març en els terrenys del temple, quan la ciutat encara estava sota control rus.

La fossa comuna (en vermell) identificada el passat 31 de març a prop de l'església de Sant Andreu i Pyervozvannoho de tots els Sants, a la ciutat ucraïnesa de Butxa / Efe - Maxar Technologies

L'empresa tecnològica nord-americana ha informat ara que els primers signes d'una excavació per una fossa comuna a l'església de Sant Andreu i Pyervozvannoho de tots els Sants van aparèixer el passat 10 de març. "La cobertura més recent del 31 de març mostra el lloc de la fossa amb una rasa d'aproximadament 45 peus de llarg (13,7 metres) a la secció sud-oest de la zona prop de l'església", ha explicat. Quan es va començar l'excavació, Butxa encara estava sota el control de les tropes russes. Va ser aquest dissabte quan Ucraïna va comunicar que havia recuperat el control de tota la regió de Kíiv.

Els primers signes de la fossa comuna identificats el passat 10 de març a prop de l'església de Sant Andreu i Pyervozvannoho de tots els Sants, a la ciutat ucraïnesa de Butxa / Efe - Maxar Technologies

Periodistes de l'agència britànica Reuters van visitar Butxa dissabte i van veure cadàvers en els carrers de la ciutat, situada a 37 quilòmetres de Kíiv. També van reportar que en una església hi havia "una fossa comuna que encara estava oberta, amb mans i peus travessant l'argila vermella amuntegada". Tanmateix, encara no ha pogut verificar que les imatges de Maxar corresponguin amb el que van veure els seus reporters aquest cap de setmana. En aquesta línia, l'agència francesa Agence France-Presse va informar dissabte que hi havia "com a mínim 300 persones enterrades en una fossa comuna a Butxa".

Les dades encara no són clares, però s'apunta al fet que s'han recuperat més de 340 cadàvers a la ciutat ucraïnesa des de la retirada de les tropes russes.  Des d'aleshores, són moltes les acusacions contra Rússia per la seva suposada responsabilitat en la matança. Sense anar més lluny, aquest dilluns el president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat jutjar Vladímir Putin pel "genocidi" a Butxa. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha visitat aquest dilluns la ciutat i ha assegurat que "l'exèrcit rus mereix la mort". Les imatges han provocat la condemna de països com l'estat espanyol, que ha demanat que s'investiguin els "crims de guerra" perpetrats a la localitat. Per la seva banda, el Ministeri de Defensa de Rússia ha desmentit que les seves forces hagin comès crims de guerra durant l'ocupació i ha assegurat que es tracta d'una "posada en escena del règim de Kíiv per als mitjans occidentals".