En un moment d'alta tensió entre Rússia i l’OTAN, Alemanya elabora una llista de búnquers per proporcionar refugi en cas d’atac, segons ha dit el ministeri de l’Interior. Es tracta d’un ambiciós pla de protecció civil que inclou estacions de metro, pàrquings, edificis estatals i propietats privades com a refugis d’emergència a la ciutadania. És la primera vegada que els alemanys actualitzen la seva estratègia de defensa nacional des de la Guerra Freda.
La iniciativa s’emmarca en l’actualització de la Directiva per a la Defensa General (RRGV), la qual planteja mesures per preparar el país davant d’un conflicte amb Rússia. Entre les iniciatives proposades, s’inclou la possible reintroducció del servei militar obligatori, el racionament d’aliments i l’actualització de les estratègies d’evacuació. El Ministeri d'Afers Econòmics tindria la responsabilitat d'implementar cartes de racionament i gestionar les reserves alimentàries, a més de conservar existències de blat i civada per garantir almenys un àpat calent diari durant un temps indeterminat. Així mateix, el govern federal està desenvolupant una aplicació mòbil per facilitar als ciutadans la ubicació dels búnquers en cas d’una situació d’emergència.
El pla estratègic també contempla la prohibició d’abandonar treballs estratègics imprescindibles per fer front a un atac i obligar els mitjans de comunicació a publicar actualitzacions facilitades pel govern. Una altra de les mesures destacades consisteix a preparar el país per desplaçar tropes de l’OTAN de manera ràpida i efectiva al territori alemany, fet que implicaria que les empreses privades cedissin infraestructura i vehicles si es produís un atac.
L’amenaça de Putin a l’OTAN
Totes aquestes mesures responen a l’increment de les tensions entre Rússia i els estats membres de l’OTAN, especialment després de la invasió d’Ucraïna iniciada el febrer del 2022. Els serveis d’intel·ligència alemanys han advertit aquest octubre que els russos podrien trobar-se en condicions de llançar un atac contra l’Aliança Atlàntica el 2030. Per la seva banda, Vladímir Putin ha advertit recentment que el conflicte amb els ucraïnesos ha adquirit característiques pròpies d’una guerra “global”, després que els Estats Units hagin permès l’ús d’armament nord-americà en territori rus. En aquest context, Alemanya, membre de l’OTAN des del 1955, ha incrementat el pressupost de defensa fins al 2% del seu PIB.
Alemanya conserva 579 búnquers capaços d’albergar aproximadament unes 480.000 persones, la majoria construïts durant la Segona Guerra Mundial i la Guerra Freda. Els punts claus del pla de protecció civil, encara en fase de desenvolupament, van ser aprovats en una reunió d’alts funcionaris celebrada el mes de juny.