El president francès, Emmanuel Macron, impulsa una cimera dels líders de la Unió Europea a París per abordar una postura comuna envers les novetats de la guerra a Ucraïna, ara que el president dels Estats Units, Donald Trump, ha iniciat converses amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, i l'ucraïnès, Volodímir Zelenski, per a buscar una solució diplomàtica per posar fi a les hostilitats. Un pla que inquieta Europa per les "concessions" a Putin que es puguin produir i que ha aixecat les crítiques dels dirigents europeus perquè els americans no compten amb la Unió Europea per a seure a la taula de negociació. L'Elisi ha confirmat aquest dissabte que hi ha "discussions en marxa" per celebrar a la capital francesa "una trobada informal" dels mandataris europeus amb l'objectiu de refermar el seu suport a Kíev.
En un comunicat, la presidència francesa ha evitat anunciar explícitament la celebració d'aquesta reunió, a pesar que el ministre d'Exteriors de Polònia, Radosław Sikorski, revelés, des de la Conferència de Seguretat de Múnic celebrada aquest cap de setmana, que el seu primer ministre, Donald Tusk, acudirà el dilluns a París per invitació de Macron. També assistirà el primer ministre del Regne Unit, el laborista Keir Starmer, segons avança The Guardian. D'acord amb el citat diari britànic, s'espera que en la reunió a París s'abordi la intenció dels Estats Units d'obviar Europa en les negociacions de pau, una postura comuna sobre la possible entrada d'Ucraïna a l'OTAN —cosa que Trump rebutja per no ser "pràctic"— i com oferir al país agredit garanties de seguretat, amb protecció de l'OTAN o europea.
Emmanuel Macron havia assegurat aquest divendres a Zelenski en una conversa telefònica que l'ajudarà perquè "els ucraïnesos siguin els que liderin les converses que portin a una pau sòlida i duradora". En declaracions al Financial Times, el mandatari francès ha refermat que només el president ucraïnès pot negociar en nom del seu país i ha advertit Trump que "una pau que sigui una capitulació" seria "una mala notícia per a tots". Amb tot, el cap de l'Elisi va valorar com a "una excel·lent notícia" que Donald Trump pugui ser capaç de convèncer "realment" al líder rus, Vladímir Putin, perquè "detingui l'agressió" a Ucraïna. Per a Macron, segons ha expressat en un missatge a les seves xarxes socials, els europeus tenen ara la missió "reforçar la seva seguretat col·lectiva per a ser més autònoms" i no dependre geopolíticament dels Estats Units, especialment ara amb l'"electroxoc" que suposa el retorn de Trump a la Casa Blanca. "França exercirà el seu paper plenament en aquest sentit. Fem ara una Europa més forta i més sobirana", va agregar.
Quin paper tindrà Europa en les negociacions per la pau a Ucraïna?
La qüestió que ha emprenyat els líders europeus és que l'Administració dels Estats Units ha defensat que Europa no ha de participar en les negociacions i les planteja gairebé com un tu a tu entre Donald Trump i Vladímir Putin. Si bé el vicepresident J.D. Vance ha deixat la porta oberta davant les crítiques, el representant de la Casa Blanca per a Ucraïna i Rússia, el general Keith Kellogg, ha descartat aquest dissabte que Europa se sent a la taula de negociació. Preguntat per això en la Conferència de Seguretat de Múnic, Kellogg s'ha declarat partidari de "l'escola del realisme", per afegir: "Això no passarà". Trump també havia plantejat dues qüestions que han inquietat Kíev i la Unió Europea: ha afirmat aquesta setmana que l'aspiració d'Ucraïna a unir-se a l'OTAN no és "pràctica" i ha assegurat que és "poc probable" que el país recuperi tot el territori ocupat per Rússia des del 2014 —la península de Crimea i els oblast de Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporíjia—.
La negociació bilateral obviant a Europa ha despertat les crítiques dels dirigents europeus, que volen un paper important, ja que el conflicte incumbeix a la seguretat d'Europa i Ucraïna és estat candidat a pertànyer a la UE. L'alta representant europea per a la política exterior, Kaja Kallas, ha exigit la implicació del govern ucraïnès i d'Europa en les negociacions. Kallas va alertar aquest dijous de què qualsevol acord de pau sobre Ucraïna que no tingui en compte el club comunitari "fracassarà", i també va advertir que "qualsevol solució ràpida" al conflicte és un "tracte brut". En un mateix sentit s'han expressat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha instat Trump a treballar plegats. Dirigents europeus com els ministres de Defensa d'Alemanya i Bèlgica, o el president del Consell Europeu, Antonio Costa, també han denunciat que les declaracions de Trump han estat "concessions públiques" a Moscou abans fins i tot d'iniciar negociacions.
Zelenski, per la seva part, s'ha posicionat a favor d'un seient per a Europa en les negociacions: "Cap decisió sobre Ucraïna sense Ucraïna; cap decisió sobre Europa sense Europa", ha dit aquest dissabte des de Múnic. També ha instat a crear un exèrcit europeu per defensar al continent de les possibles amenaces expansionistes per part de Rússia i per obligar els Estats Units a respectar Europa i comptar amb ella a l'hora de prendre decisions geopolítiques. "Ha arribat el moment de crear les Forces Armades d'Europa", ha afirmat el mandatari ucraïnès en la Conferència de Seguretat, en la que ha centrat el seu discurs a demanar els líders europeus que prenguin les decisions necessàries perquè "el futur d'Europa depengui sol dels europeus".