La població libanesa es desperta un dia més sota l'amenaça que una nova onada d'explosions simultànies en dispositius de comunicació es desencadeni al país. Fins al moment els atacs de dimarts i dimecres han deixat un total de 32 morts i més de 3.000 ferits. El dimarts les explosions es van registrar en dispositius buscapersones venuts fa uns mesos a Hezbollah. En canvi, el passat dimecres les explosions es van produir majoritàriament en walkie-talkies, tot i que mitjans locals publiquen que altres dispositius sense fils van explotar com ràdios o plaques solars. L'atac posava en el punt de mira els milicians de Hezbollah, tot i que ha afectat a la població civil. La milícia xiïta assenyala Israel com a responsable de l'atac, tot i que el govern de Benjamin Netanyahu no reconeix l'autoria. Tanmateix, 48 hores després del primer atac, les primeres investigacions apunten que darrere de la venda d'alguns dels dispositius afectats estan les autoritats israelianes. Què se sap fins ara?

Cal contextualitzar que els darrers anys, Hezbollah havia fet una aposta per fer passes enrere en l'ús de la tecnologia en la milícia. Després de trobar que els telèfons intel·ligents podien posar en risc la seva activitat, la milícia va apostar per recuperar mètodes de comunicació anteriors: buscapersones i walkie-talkies. Tots dos aparells són senzills i més segurs davant el ciberespionatge. Tanmateix, per fer aquest canvi van haver de comprar aquests aparells. Segons publica The New York Times, els darrers atacs es van començar a gestar el 2022 quan el Mossad va detectar la tendència de Hezbollah i va decidir intervenir i vendre ells mateixos els dispositius.

Quines empreses estan implicades?

Per poder vendre els buscapersones i walkie-talkies preparats per explotar quan les autoritats israelianes ho desitgessin, un grup d'espies es va traslladar a Hongria on van fundar una empresa fantasma: BAC Consulting. Des de fora, sembla una empresa normal amb una cartera de clients construïda pel Mossad perquè semblés com més autèntica millor. Segons informa el diari nord-americà, es van introduir entre 3 i 20 grams d'explosius en uns 5.000 dispositius i els va enviar a Beirut. 

Tanmateix, va fabricar el Mossad aquests dispositius? Pel que fa als buscapersones en un primer moment, una empresa taiwanesa es va veure implicada. Es tracta de Gold Apollo, empresa que s'ha afanyat a negar que els dispositius amb explosius els haguessin fabricat ells. La companyia taiwanesa ha afirmat que van vendre la llicència del producte a BAC Consulting perquè el fabriquessin.

Pel que fa als walkie-talkies, una empresa nipona entra en escena. Diverses publicacions a les xarxes socials on es mostren els walkies que han explotat i s'apunta que podrien ser de la companyia japonesa Icom. La mateixa empresa ha declarat aquest dijous que "no pot confirmar" que els seus walkies formessin part de l'atac. Icom ha declarat que els dispositius en qüestió són un model IC-V28, que van fabricar i vendre entre l'any 2004 i 2014. Tanmateix, fa deu anys que no els fabriquen i no poden confirmar que siguin seus i no una falsificació. 

Falsificats o modificats, que ha passat amb els walkies?

Icom ha assegurat que els seus productes es venen seguint la normativa japonesa i només en botigues oficials, negant que hagin venut directament a la milícia xiïta. Tanmateix, no poden saber si els dispositius van ser adquirits per un tercer i revenuts a Hezbollah modificats, tampoc saben si es tracta de falsificacions. Així mateix, el director de l'empresa, Yoshiki Enomoto, va explicar que algunes de les imatges que circulen dels suposats aparells d'Icom que van esclatar el Líban mostren el que podrien ser bateries no homologades i modificades per explotar.

La companyia nipona s'ha trobat anteriorment que els seus productes han estat falsificats. Per això, a la seva pàgina web detallen com distingir aquestes falsificacions a través de l'ús d'un codi QR o un adhesiu propi de la companyia. De la mateixa manera que les autoritats israelianes van crear una empresa fantasma per vendre a Hezbollah els busques, és una possibilitat que el Mossad produís falsificacions d'aquest model de walkies.

Israel no ha reconegut oficialment l'autoria de les explosions al Líban, cosa habitual en aquests casos, però el grup libanès ja ha avisat que prendrà represàlies. Anteriorment, el govern israelià ha repetit el patró d'atacar els seus veïns i mantenir silenci, com va passar amb l'assassinat a Teheran del llavors líder polític de Hamàs, Ismail Haniye. Per altra banda, aquest dijous està previst que el líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, pronunciï el seu primer discurs després dels atacs. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!