L'escalada de tensions entre Ucraïna i Rússia s'ha traduït en el fet que tots dos països han desplegat armament que fins ara havia suposat una línia vermella. Mentre Kíiv aprofita els míssils de llarg abast proporcionats pels seus aliats, Moscou fa servir un nou míssil balístic. Batejat com a Oreixnik, és l'arma amb què Rússia va atacar dijous territori ucraïnès i és un dels últims exemples de l'armament hipersònic de nova generació desenvolupat per la indústria militar russa. Què se'n sap d'aquesta arma, que ha agafat tothom per sorpresa?
🟡 Així són els 'Storm Shadow', els míssils britànics que Ucraïna dispara en territori rus
🟡 Què són els ATACMS, els míssils dels Estats Units que Ucraïna pot utilitzar contra Rússia?
Ni les autoritats ni la premsa no havien informat mai fins ara de l'existència de l'Oreixnik, capaç d'esquivar qualsevol escut antimíssils occidental, segons el president rus, Vladímir Putin. En el seu missatge a la nació, Putin ha destacat que la velocitat que assoleix el nou míssil és de Mach 10 o "2,5-3 quilòmetres per segon", fet que el converteix en indetectable per a les defenses antiaèries enemigues.
L'Oreixnik forma part dels sistemes d'armament "sense comparació al món" presentats en societat per Putin l'any 2018, en el que molts van anomenar la nova Guerra de les Galàxies entre Rússia i l'OTAN. Els experts russos, que recorden que l'Oreixnik pot portar ogives nuclears, apunten que el míssil té un mínim de sis caps de guiatge individual. El míssil, de mitjà abast, podria impactar, teòricament, en objectius situats a milers de quilòmetres de distància, fins i tot, amb un marge d'error de poques desenes de metres.
Demostrar la capacitat de resposta
El llançament d'aquest nou míssil ha estat per al Kremlin una demostració de força. Justament així ho han reconegut en afirmar que Rússia ha fet palesa, amb el llançament d'un míssil balístic hipersònic, la seva capacitat de resposta davant l'ús d'armament occidental de llarg abast contra el seu territori.
"La part russa va demostrar clarament les seves capacitats", ha sostingut Dmitri Peskov, portaveu presidencial, a la roda de premsa telefònica diària, en què va afegir que les "insensates" accions d'Occident en suport a Ucraïna "no poden quedar sense reacció per part russa".
Per altra banda, justament el llançament d'aquest míssil ha provocat que l'OTAN i Ucraïna es reuneixin el dimarts que ve a Brussel·les per tractar aquesta nova escalada, segons han informat diversos diplomàtics aquest divendres. La reunió tindria lloc a petició de Kíiv.