El secretari general de l'ONU Turisme, Zurab Pololikashvili, en el marc de Fitur 2025, ha presentat les noves guies d'inversió elaborades al costat del Banc de Desenvolupament d'Amèrica Llatina i el Carib (CAF) per promoure la inversió turística en Panamà i el Brasil, país soci de Fitur.

Pololikashvili va explicar que "Amèrica Llatina i el Carib, en el seu conjunt, és una de les regions amb millor recuperació del turisme, registrant un augment del 27% en les arribades internacionals en l'últim any. Aquest avenç consolida a la regió com una destinació dinàmica i en constant recuperació. Tanmateix, aquest progrés requereix el suport continu d'inversions estratègiques. ONU Turisme i CAF estan treballant junts per fer créixer i dirigir les inversions en el sector, per impulsar la resiliència i promoure el creixement sostenible".

El secretari general va presentar aquestes noves guies durant "l'Esmorzar d'Inversió en Turisme a Amèrica Llatina i el Carib' organitzat per l'ONU Turisme i CAF, al qual van acudir líders del sector públic i privat per explorar les oportunitats i els reptes que planteja l'impuls de les inversions en el sector a tota la regió.

L'acte va posar en relleu l'enorme potencial d'inversió de la zona. Entre 2019 i 2023, Amèrica Llatina i el Carib van atreure 213 projectes d'inversió estrangera directa greenfield en turisme. Aquests projectes van generar més de 20.000 milions de dòlars en capital i més de 73.000 llocs de treball.

Des de l'inici del seu mandat el 2018, Zurab Pololikashvili ha impulsat l'elaboració de guies promovent la inversió en diferents destinacions a nivell internacional, posant el focus en la inversió com un dels pilars del desenvolupament turístic. Panamà i el Brasil se sumen així al portfolio 'Tourism Doing Business' de guies d'inversió elaborades per l'ONU Turisme i CAF, ressaltant el potencial d'aquestes destinacions per atreure inversió estrangera.

El 2023, els fluxos d'entrada d'Inversió Estrangera Directa (IED) al Brasil van ascendir a 65.897 milions de dòlars, el que va representar una disminució del 10,2% en comparació amb 2022, i un creixement del 0,8% en comparació amb 2019. Això suposa que el Brasil va ser la segona destinació més important d'IED el 2023, només superat pels Estats Units, segons les dades de la OCDE.

El país sud-americà es consolida com una destinació clau nivell mundial, una rellevància en la indústria que també es veurà reflectida a la nova Oficina Regional de les Amèriques de l'ONU Turisme, que obrirà les seves portes a Rio de Janeiro el 2025. Un projecte que, en paraules de Pololikashvili, serà "un pilar clau per desenvolupar projectes estratègics i atreure inversions".

Per la seva part, Panamà va atreure en el primer semestre de 2024 1.610 milions d'USD en IED, un augment del 23% respecte al mateix període de 2023, destacant a la regió com una destinació fiable per a la inversió estrangera en tots els sectors. Entre 2018 i 2023, el país es va consolidar ja com la destinació d'Amèrica Central amb el segon major nombre d'anuncis de projectes greenfield d'IED en turisme. En aquest període, el país va registrar sis projectes turístics, que representen el 20,1% dels anuncis de la regió, amb una inversió total d'USD 2,652 milions i la creació de més de 13,800 llocs de treball.