Segon dia de converses entre Xi Jinping i Vladímir Putin. Ambdós líders tenen previst aquest dimarts una segona jornada de converses. El president rus, Vladímir Putin, s'hi hauria posat bé per discutir les propostes de la Xina sobre la guerra a Ucraïna. I, per ara, els EUA han demanat a la Xina que pressionin el Kremlin per "aturar la guerra". Ucraïna, de fet, també confiava aquest dilluns en el poder d'influència de la Xina per poder aturar el conflicte. 

El viatge de Xi ha estat vist per Putin com un gran impuls, tot just després de saber-se que està ara subjecte a una ordre judicial penal internacional per acusacions de deportació il·legal de nens ucraïnesos. S'espera que el líder xinès continuï posicionant-se com un potencial pacificador de la guerra d'Ucraïna durant la seva vista de dos dies a Rússia, la seva primera visita d'Estat des de la invasió.

Quatre hores i mitja de conversa

Aquest dilluns Putin i Xi ja es van trobar en una primera reunió de quatre hores i mitja, on no paraven de repetir-se "estimat amic". Les converses van estar acompanyades d'un àpat de sis plats. No és habitual, però, després de les converses, Putin va acompanyar a Xi al cotxe. Tots dos van ser vistos somrient molt. 

S'espera que aquest dimarts la sintonia continuï dins del marc de converses formals. Dilluns al vespre, el portaveu de la Casa Blanca, John Kirby, ha dit que Xi hauria de fer servir la seva influència per pressionar Putin perquè retiri les tropes d'Ucraïna i "detingui els crims de guerra". Un alto el foc, que va ser una part clau de la proposta de pau de la Xina publicada el mes passat, no seria suficient, hauria advertit.   

“Esperem que Xi pressioni el president Putin perquè deixi de bombardejar ciutats, hospitals i escoles ucraïneses; aturar els crims de guerra i les atrocitats; i retirar totes les tropes”, ha exposat. “Però ens preocupa que la Xina reiteri les crides a un alto el foc que deixi les forces russes dins del territori sobirà d'Ucraïna. I qualsevol alto el foc que no abordi la retirada de les forces russes d'Ucraïna ratificaria efectivament les conquestes il·legals de Rússia, permetent refermar les seves posicions i després reiniciar la guerra en un moment més avantatjós per a ells”.

La visita del primer ministre japonès a Kíiv

Tot plegat tindrà lloc al mateix temps que el primer ministre japonès, Fumio Kishida, visiti Kíiv. S'espera que es reuneixi amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i parlin sobre el suport japonès per a la reconstrucció d'Ucraïna. Tòquio es va unir als Estats Units i altres països per imposar sancions a Rússia. Un fet que hauria comportat al Kremlin a afegir també Japó a la seva llista de països "antipàtics". 

El Japó sentia fins ara també una pressió. El país asiàtic, com a amfitrió de la cimera del G7 d'aquest any, a Hiroshima al maig, tenia l'obligació (moral) de posar fi a la seva condició d'únic líder del grup que encara no havia visitat Kíiv.

Kishida es va comprometre a fer servir la seva presidència del G7 per promoure el desarmament nuclear, tot just ara que la por creix perquè Rússia no ha descartat l'ús d'armes nuclears tàctiques a Ucraïna.

 

 

Imatge principal: el president xinès, Xi Jinping, i el president rus, Vladímir Putin / Efe