Nervis a l'Argentina. L'escenari continua sent molt ajustat. Aquest diumenge, 19 de novembre, els argentins estan cridats de nou a una definitiva segona volta. Els últims sondejos constaten l'avantatge de l'ultradretà Javier Milei, de la Libertad Avanza, que obtindria el 45,8% dels vots. L'avantatge continua sent mínim, però més important que el que li donaven dies enrere. Ara, se situa per dos punts per davant del candidat oficialista Sergio Massa, actual ministre d'Economia i guanyador de la primera volta al capdavant de la coalició Unión por la Patria (UP). Segons dades elaborades per Datos RTVE, amb els últims sondejos publicats, ell es quedaria amb el 43,8% dels vots.
Com ja va passar a la primera volta, hi ha moltes diferències entre els pronòstics de les diferents cases enquestadores, la majoria de les quals van errar llavors, i que afegeixen un grau d'incertesa molt alt a aquestes mitjanes. Només en quatre de les enquestes publicades les últimes dues setmanes, l'actual ministre d'Economia seria el vencedor, encara que amb una forquilla molt heterogènia. Per tant, escenari completament obert en aquest sentit. Ara els 35,8 milions ciutadans cridats a votar, tindran l'última paraula.
Milei segueix l'exemple de Trump i Bolsonaro
Milei era considerat un excèntric que feia campanya amb una motoserra a ser el candidat favorit a les enquestes. Diversos analistes consultats per RTVE, constataven just abans que se celebrés la primera volta, que Milei encaixava força amb perfils com Donald Trump o Jair Bolsonaro. Ara bé, les promeses de Milei sorprenen. Defensa retallar al mínim el paper de l'Estat, per això ha fet campanya amb una motoserra. I, per altra banda, també s'ha mostrat a favor de la desaparició del Banc Central i d'11 ministeris més, entre ells, els de Salut, Feina, Ciència i Dones. Una altra proposta és precisament abandonar el peso i apropiar-se del dòlar. Socialment, està oposat a l'avortament amb declaracions a favor de la lliure identitat de gènere i la venda d'òrgans o la legalització de les drogues.
Per altra banda, l'equilibri fiscal, el superàvit comercial, un tipus de canvi competitiu i un desenvolupament amb inclusió són els seus eixos principals, segons va dir en un programa del canal de televisió de C5N. La formació terciària i universitària és el que garanteix el progrés, segons el discurs del ministre. I, per tant, són eines que vol potenciar. Durant la campanya també ha destacat que vol aprofitar la seva bona relació amb els Estats Units.
Una primera volta de sorpresa
Els resultats de la primera volta, celebrada el 22 d'octubre passat, van ser una sorpresa. El candidat més votat va ser Massa, amb un 36,86% del suport, seguit de Milei, amb un 29,98%, i Patricia Bullrich, amb 23,83%, va quedar fora de la segona volta. Encara que els sondejos auguraven que serien tots dos els que passarien a la segona volta, la majoria havien predit que seria Milei el més votat, com ja ho havia estat a l'agost a les eleccions primàries. Precisament per aquest motiu, els argentins agafen ara els resultats de les enquestes amb pinces. Tot i això, amb una participació que va rondar el 77%, els argentins van posar en primer lloc el candidat que representa la coalició governant. Massa, que només havia guanyat en cinc províncies a les primàries, es va imposar en 13 a la primera volta, que aglutinen el 65% de la població, mentre que la formació de Milei, va passar de 16 províncies guanyades a deu, segons destaca un article de RTVE.
El problema de l'Argentina, que fa 100 anys que dura
L'alegria de tot el país quan l'Argentina de Messi va guanyar el Mundial a Qatar, contrasta molt amb la decadència i dificultats econòmiques del país. Si un mira com ha evolucionat el PIB per habitant al món, es pot veure que l'Argentina fa 100 anys que està en descens sostingut. El país va arrencar el segle XX tenint ingressos de país ric, i lentament ha anat quedant cada vegada més relegat als rànquings internacionals. En aquest sentit, la BBC constata que molts anomenen aquest fenomen "els 100 anys de la decadència argentina", i constaten que seria l'únic país del món que ha passat de ser desenvolupat a estar en vies de desenvolupament.
La mateixa cadena nord-americana constata que analistes que han consultat també tenen altres teories per explicar aquesta problemàtica. I és que durant el segle XX, hi va haver sis cops d'estat. I de fet, enguany el país ha celebrat per primera vegada 40 anys ininterromputs de democràcia.