La Unió Europea segueix aplicant sancions a l'Iran per la repressió de les protestes i també per la relació entre aquest país i Rússia. Aquest dilluns, els ministres d'exteriors dels estats membres de la Unió Europea han acordat imposar sancions a 29 individus i 3 entitats iranianes que se sumen a la llista dels ja sancionats anteriorment per l'organisme europeu. "Els ministres d'Afers exteriors han adoptat noves sancions contra 29 persones i 3 entitats de l'Iran pel seu paper en la mort de Mahsa Amini i la resposta violenta a les manifestacions en curs", ha informat a través de Twitter la presidència txeca del Consell de la Unió.
A la seva arribada al Consell d'Exteriors, el cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell, ha avançat l'adopció d'aquest nou paquet de mesures restrictives i ha advertit que l'Iran s'equivocarà si hi respon. “Tots els que han estat sancionats prenen contramesures: Rússia ho va fer, la Xina ho va fer, l'Iran ho va fer. Forma part del joc. Estem preparats”, ha indicat. La UE ja va aprovar una primera ronda de sancions a mitjans d'octubre contra onze ciutadans iranians, entre ells el cap de la Policia de la Moral, Mohammad Rostami, i quatre empreses del país, als quals considera implicats en la mort d'Amini, que va morir en custòdia policial després d'haver estat arrestada per portar mal col·locat el vel islàmic.
Les autoritats i forces de seguretat iranianes ja han detingut a més de 2.000 persones durant les protestes per la mort de Masha Amini. En aquestes protestes, que ja han reunit a desenes de milers de persones en diferents ciutats del país i on reclamen la fi de la República Islàmica, ja han mort 326 persones, entre elles 43 menors d'edat, segons informa l'ONG Iran Human Rights. Dels més de 2.000 detinguts, molts s'enfronten a penes de mort i un gran nombre ha estat enviat a la presó D'Evin, la més gran del país i que fa un mes va estar en boca de tothom per un incendi i un intent de motí dins les instal·lacions, que es va saldar amb gairebé una desena de morts.
Més sancions per l'enviament d'armament a Rússia
Per altra banda, la UE també ha aplicat sancions a altres membres i organitzacions de l'Iran per l'enviament d'armament a Rússia. Aquestes sancions s'han aprovat després de comprovar que va donar drons kamikaze a Rússia amb els quals Moscou ha destruït infraestructura civil ucraïnesa i, segons un alt funcionari comunitari, la UE està disposada a adoptar més mesures restrictives si es demostra que Teheran li està subministrant també míssils balístics a l'exèrcit de Putin. Concretament, han estat sancionats dos generals i dues empreses iranianes. Els generals pertanyen al Cos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica i les dues empreses estan implicades en el desenvolupament i el lliurament dels drons que està utilitzant Rússia per a bombardejar ciutats ucraïneses i considera que són responsables, per tant, de "donar suport a accions que menyscaben la integritat territorial d'Ucraïna". Els dos individus sancionats tindran prohibida des d'avui l'entrada a la Unió Europea i tant a ells com a les dues empreses se'ls han congelat els béns i actius que tinguin en territori comunitari.