Els hospitals de Gaza estan deixant de funcionar perquè s'estan quedant sense aigua i sense combustible per als generadors, alhora que es troben desbordats per un gran nombre de víctimes civils que busquen refugi dels bombardejos d'Israel. Metges, administradors sanitaris i organitzacions d'ajuda internacional qualifiquen d'autèntic malson les condicions amb què treballen, fins i tot metges obligats a operar sense llum o amb poca anestèsia o gens, i amb la llum dels seus telèfons mòbils. També fent servir vinagre en comptes d'antisèptics. Així ho explica The Guardian, que destaca que no només els hospitals estan plens de ferits, sinó també de persones que busquen refugi, fet que dificulta encara més l'atenció als ferits.
🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte, atacs i l'ajuda humanitària a Gaza
Paral·lelament, Israel ha ordenat l'evacuació de més de vint hospitals del nord i el centre de Gaza, que representen la major part del servei de salut de la Franja, una ordre que els metges ja han constatat que és difícil de complir. "No tenim combustible per fer funcionar els generadors de reserva, i els primers afectats són els quiròfans, les unitats de cures intensives i les sales d'urgència", ha dit el doctor Medhat Abbass, director general del Ministeri de Salut de Gaza. "Tenim moltes víctimes als hospitals que suposen casos quirúrgics. El problema és que el personal està esgotat i no tenim material mèdic", constata.
L'ajuda humanitària que arriba a Gaza és insuficient
Durant els últims dies, s'ha permès l'entrada de camions d'ajuda humanitària, però no en són prou. Han arribat alguns subministraments mèdics a través de la frontera entre Egipte i Gaza, però Israel es nega a permetre que aquests subministraments arribin fins al nord. Un fet que corrobora, tal com destaca el mateix diari, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que declara que no ha estat possible arribar fins al nord per manca de garanties.
En aquest sentit, no s'ha permès l'entrada de combustible des de l'atac de Hamàs a Israel el 7 d'octubre passat, un fet que des d'aleshores ja ha tingut conseqüències dramàtiques. I és que no hi ha electricitat a la Franja de Gaza ni tampoc als hospitals, ni generadors per poder-ne tenir un mínim.
Ajuda amb comptagotes
Un tercer comboi amb una dotzena de camions d'ajuda humanitària ha entrat aquest dilluns a la Franja de Gaza des d'Egipte pel pas de Rafah. Amb els camions d'aquest dilluns, ja és el tercer dia consecutiu que Egipte i Israel permeten el pas de camions amb subministraments per a la població civil de Gaza, després de fer-ho primer dissabte i després diumenge. De fet, entre els dos dies del cap de setmana un total de trenta-quatre camions han creuat el pas, i es tracta dels primers des de l'escalada del conflicte el dissabte de fa dues setmanes. Tot i això, l'ONU demana almenys cent camions al dia per als més de 2,4 milions d'habitants de Gaza.
L'aigua, un altre problema per a Gaza
La manca d'accés a l'aigua és un dels desafiaments més importants a Gaza, ara per ara, segons l'organització Acción contra el Hambre, que ja ha alertat d'una "crisi sanitària a punt de petar". El personal de l'organització benèfica diu que els refugis per a desplaçats superpoblats estan al límit del col·lapse. Afegeixen que un refugi a Gaza acull actualment a més de 24.000 persones, i que el 60% dels nens que hi ha tenen diarrea. Fan les seves necessitats on poden.
L'ONU calcula que hi ha menys de tres litres d'aigua per persona cada dia per a 2,3 milions d'habitants que viuen a Gaza, la meitat dels quals són nens, que corren més risc de patir escassetat d'aigua i infeccions amb diarrea, la principal causa de mortalitat infantil a escala mundial. I és probable que aquesta quantitat baixi dia a dia a mesura que es redueixin els subministraments i el combustible utilitzat per potabilitzar l'aigua a plantes dessalinitzadores.