Quan serà l'ofensiva terrestre d'Israel a Gaza? El divendres passat, 13 d'octubre, l'exèrcit israelià va exigir l'evacuació de la població de la Franja cap al sud en un termini de 24 hores, un ultimàtum que semblava el preludi d'una incursió en territori palestí. Però, pel motiu que sigui, la invasió encara no ha tingut lloc. Hi ha qui diu que les causes de l'ajornament han estat les condicions meteorològiques, mentre que d'altres han apuntat a la necessitat de l'arribada de l'ajuda humanitària. Sigui com sigui, l'ofensiva terrestre arribarà: això és tot el que en sabem.

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs a Gaza, DIRECTE | Última hora del conflicte i balanç de morts
 

 

Tot apunta que la incursió israeliana és a prop. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, s'ha desplaçat a la frontera amb Gaza i s'ha reunit amb les Forces de Defensa d'Israel (FDI). "Guanyarem amb totes les nostres forces (...). Tota la població d'Israel està amb vosaltres i assestarem un cop dur als nostres enemics per assolir la victòria", ha manifestat Netanyahu davant les tropes, que semblen preparar-se per a una invasió terrestre amb l'objectiu d'acabar amb el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs).

Les FDI tenen l'ordre "d'estar preparades"

Menys dubtes ha deixat el ministre de Defensa, Yoav Gallant, que també s'ha acostat aquest dijous a la frontera per instar les FDI a "organitzar-se" i "estar preparades" per rebre l'ordre d'incursió. "Qui vegi Gaza des de lluny ara, la veurà des de dins. Li ho prometo. (...) Podríem trigar una setmana, un mes, dos mesos... fins que els destruïm", ha afegit, en referència al grup islamista. Fa l'efecte que l'ofensiva terrestre serà imminent, tot i que Gallant no n'ha especificat cap data concreta.

De fet, aquest dimecres a última hora del vespre, el gabinet de guerra liderat per Netanyahu es va reunir a la base militar de Kirya per detallar els últims preparatius de l'ofensiva. A la reunió hi va assistir el comandant del comandament sud de l'exèrcit israelià, Yaron Finkelman, que aquest dijous ha pronosticat que la invasió terrestre de Gaza serà "difícil, llarga i intensa". "Aquesta guerra se'ns va imposar i combatem contra un enemic cruel que ens ha fet molt de mal, però hem d'aturar-los: els estem colpejant durament", ha dit als militars. "Els millors combatents de l'exèrcit són aquí", ha afegit, i ha reblat dient que té "fe" en la força, el professionalisme i l'esperit de les FDI per assolir la "victòria".

L'ofensiva a Gaza serà "els pròxims dies"

A la reunió del gabinet de guerra, també es va traslladar al president dels Estats Units, Joe Biden, que l'operació terrestre a Gaza és "inevitable". De la mateixa manera, Gallant va deixar entreveure un dels possibles motius pels quals s'ha endarrerit l'ofensiva: la necessitat de reforçar el "front nord", ja que el partit-milícia libanès Hezbollah "és deu vegades més fort que Hamàs". Però això no vol dir que es renunciï a envair la Franja, com ha quedat molt clar amb totes les declaracions israelianes d'aquest dijous. A més, segons Reuters, vuit funcionaris israelians han assegurat que la campanya militar "serà incomparable amb tot el que Israel hagi dut a terme a Gaza anteriorment".

També és revelador el que ha dit l'exprimer ministre d'Israel Ehud Barak en una entrevista a NBC News, on ha previst "un atac terrestre difícil i sagnant contra la Franja de Gaza els pròxims dies". Barak va ser ministre de Defensa durant la incursió terrestre més important, l'any 2009. És a dir, que té prou experiència en aquesta mena d'operacions, i ha previst que una guerra llarga esdevindria una guerra més àmplia. "Amb més temps, feina, suor, llàgrimes i sang", ha afegit.

gaza border israel efe
Milers de soldats israelians són a la frontera amb Gaza, preparats per a l'ofensiva terrestre / Efe

L'experiència de l'exprimer ministre servirà de poc, ja que es preveu que l'imminent atac no serà equiparable als anteriors —tal com havia informat Reuters—. L'operació Plom Fos de gener del 2009 va mantenir tropes a Gaza durant quinze dies, mentre que la Marge Protector de juliol del 2014 es va allargar dinou dies. En l'últim cas, Israel va prendre algunes zones frontereres per segellar els túnels de Hamàs; en el primer, les tropes israelianes van atacar les posicions islamistes per destruir-ne els arsenals. Salvant les distàncies, la incursió que tindrà lloc els pròxims dies serà més semblant a la del 2009 i s'anomenarà operació Espases de Ferro.

La diferència és que Hamàs ara és "una organització molt més letal, que ha incorporat les lliçons apreses en anteriors conflictes a les seves tàctiques estratègiques" i té el suport de l'Iran. Així ho adverteix The Soufan Center en una anàlisi recent, que també destaca que la "planificació metòdica" de l'atac del dissabte 7 d'octubre vol dir que el grup islamista "deu haver dedicat un temps considerable a planificar la fase següent, i deu haver fet una preparació exhaustiva del camp de batalla a Gaza per complicar les operacions de l'exèrcit israelià". 

Claus de la incursió terrestre d'Israel

Segons aquest centre, Hamàs juga amb avantatge perquè a la Franja hi ha una àmplia xarxa de túnels on els seus combatents es mouen amb facilitat i transporten armament. Coneixen millor el terreny i aprofiten bé les armes que tenen, davant la superioritat armamentística d'Israel. També és veritat, però, que les FDI s'han preparat per a aquesta mena de guerra urbana en un centre d'entrenament batejat com a "mini Gaza": unes instal·lacions militars al sud del país que simulen una localitat de la zona, amb carrers petits i edificis a mig construir o gairebé destruïts. Cal no oblidar que el grup islamista té centenars d'ostatges, entre els quals hi ha israelians i ciutadans d'altres països, cosa que dificulta les operacions. Alguns d'aquests ostatges podrien haver estat amagats dins dels túnels, que podrien tenir mines i bombes trampa. "Netejar els túnels és un malson per als soldats. La guerra urbana té lloc a la superfície, de manera que serà un procés lent i metòdic", subratllen.

És important tenir en compte que Estat Islàmic a l'Iraq o Síria va tenir pocs anys per preparar-se, mentre que Hamàs n'ha tingut quinze. I, a banda dels ostatges, també serà clau que alguns ciutadans de Gaza deuen haver decidit romandre a les zones urbanes per donar suport al grup de manera activa o passiva. Finalment, Israel ha d'anar alerta de no desatendre la resta del país: Hezbollah podria obrir un altre front al nord, en vista dels diversos atacs que ja s'han produït des del Líban.