El president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, ha anunciat aquest dissabte que demanarà a l'OTAN el desplegament de l'exèrcit i la policia a Kosovo a causa d'un repunt de la tensió durant les últimes hores als passos fronterers amb Sèrbia. Aquesta petició de Belgrad no té precedents des del final de la guerra de Kosovo ja fa més de 20 anys. Les paraules de Vucic s'han produït després de l'ajornament de les eleccions locals a les zones de majoria sèrbia del nord de Kosovo i han coincidit amb l'aixecament de barricades serbokosovars que han provocat la intervenció de la policia kosovar a la frontera.
Ara bé, el president Vucic ha admès que no es fa il·lusions sobre la possibilitat que l'OTAN accepti aquest desplegament en un moment tan crític. No obstant això, ha assegurat que Sèrbia té el dret a fer aquesta sol·licitud i ha criticat el marge de maniobra de què estan gaudint les autoritats kosovars. Sobre aquest punt, escau recordar que Kosovo ja ha fet pública la seva intenció de sol·licitar l'entrada a la Unió Europea.
Segons la resolució del Consell per a la Seguretat de l'ONU esmentada per Vucic, Sèrbia pot desplegar fins a 1.000 efectius militars, policials i de duanes en llocs religiosos cristians ortodoxos, àrees amb majories sèrbies i creus frontereres, si aquest desplegament és aprovat per la comandància de la missió de l'OTAN, la KFOR.
Vucic també ha informat que el govern serbi donarà més informació sobre aquesta petició a principis de la setmana vinent a tot tardar i ha afegit que també ha enviat una carta als caps d'estat i de govern dels països de la Unió Europea (Eslovàquia, Grècia, Espanya, Romania i Xipre) que no reconeixen la independència de Kosovo que facin tot el possible per bloquejar els esforços d'adhesió kosovars. "Són amics nostres i espero que la carta signifiqui quelcom", ha manifestat.
"Amenaça oberta d'agressió policial i militar"
Aquest divendres, la primera ministra sèrbia, Ana Brnabic, va avançar la possibilitat de sol·lictar el desplegament a l'OTAN. "El president donarà informació aviat perquè està clar que la KFOR no està fent bé la seva feina i perquè els serbis de Kosovo no se senten protegits i les seves vides, entre elles les vides de nens petits, estan sota amenaça", ha afirmat. Doncs bé, la presidenta de Kosovo, Vjosa Osmani, ha titllat aquestes paraules d'"amenaça oberta d'agressió policial i militar". I ha ajornat les eleccions locals al nord de Kosovo (on hi ha majoria sèrbia), previstos inicialment per al 18 de desembre, fins al 23 d'abril, donada la caòtica situació a la zona.
Tensió entre Sèrbia i Kosovo per les matrícules de cotxe
Les tensions entre Kosovo i Sèrbia són molt habituals. Ara, però, semblava que la situació s'havia calmat una mica després que la darrera crisi entre ambdós països no hagi anat a més. Aquesta darrera espurna, que no ha derivat en incendi, ha estat el conflicte per les matrícules de cotxe, concretament les matriculacions que feia Sèrbia amb denominació de Kosovo. Però, després d'una negociació molt tensa, els dos països han arribat a un acord per evitar una major escalada i per a la "normalització de les seves relacions". Ara, la tensió ha tornat a repuntar.