El servei secret alemany ha posat en observació les joventuts d'Alternativa per Alemanya (AfD), el partit ultra, en definir-lo com un grup "extremista que amenaça la democràcia". Aquesta qualificació significarà una vigilància intensa sobre aquest col·lectiu. Alemanya té en la seva Constitució una defensa militant de la democràcia, i això es combina amb la llibertat d'expressió, seguint el model aplicat després de la Segona Guerra Mundial. Estan legalitzats els partits ultres, però no poden tenir cap relació o connotació amb el nazisme, i a més no poden qüestionar la democràcia. Els serveis secrets han pres la decisió després que ho ha autoritzat l'Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució.

La nova definició per a les joventuts de l'AfD, que s'anomenen Junge Alternative, seria perquè han travessat la línia vermella. La policia alemanya va interceptar a finals de l'any passat l'intent d'un grup d'extrema dreta de provocar un hipotètic cop d'estat violent per posar com a líder un polític que havia buscat el suport de Rússia. I dos dels detinguts eren membres de l'AfD. "Estem fent tot el possible per tallar la gespa a la violència d'extrema dreta", ha indicat la ministra de l'Interior, Nancy Faeser, en un comunicat, segons informa Reuters. "Els membres de l'anomenada nova dreta no fan res més que difondre odi i discriminació contra els qui pensen diferent, els refugiats i les persones amb antecedents migratoris", ha afegit.

Per ara la nova definició no afecta l'AfD com a partit, que sempre vigila per no donar excuses per a la seva il·legalització. Segons les enquestes, actualment entre un 15% i un 17% dels electors donen suport a aquesta proposta ultra, amb un creixement provocat per l'increment del preu de l'energia, a causa de la guerra per la invasió russa a Ucraïna. AfD va néixer el 2013 com un partit antieuro, coincidint amb la crisi del deute de la zona euro, i ràpidament va virar cap a la política antiemigració, quan la llavors cancellera Angela Merkel va practicar una política de portes obertes als refugiats el 2015. Més tard, els ultres es van oposar als confinaments i les mesures restrictives per la pandèmia de la covid.

AfD és el partit d'extrema dreta que ha tingut més èxit a Alemanya des de la Segona Guerra Mundial, superant la hipersegmentació, i actualment està pocs punts per darrere dels Verds i els socialdemòcrates (SPD), que formen el govern alemany juntament amb els liberals, i de la democristiana CDU.