Els serveis secrets alemanys posaran a partir d'ara el partit ultra AfD sota investigació a tot el país, segons ha acordat l'Oficina per a la Protecció de la Constitució (BfV) davant la sospita que planegen un "extremisme de dretes". És la primera vegada des de la postguerra que tot un partit amb representació parlamentària és posat a Alemanya sota vigilància, per un cas d'amenaça potencial a la democràcia. L'AfD seria la formació equivalent a Vox a Alemanya, segons alguns observadors.
L'anunci s'ha fet públic a sis mesos de les eleccions generals del pròxim 26 de setembre. Actualment els ultres tenen 88 diputats al Bundestag, i els altres partits els fan cordó sanitari. Van ser el tercer partit més votat, després de la CDU democristiana i l'SPD socialdemòcrata.
Una raó de pes per a les mesures que ha adoptat la BfV hauria estat la influència interna que està adquirint el corrent més radical dins del partit ultra, anomenat Der Flügel (L'ala), que l'any passat la direcció de l'AfP va demanar que es dissolgués, segons ha informat la Deutsche Welle. A aquesta influència s'hi sumen els contactes amb grups especialment radicals com Moviment Identitari, la publicació Compact i el laboratori d'idees de recent creació Institut per a polítiques d'Estat.
El ministeri de l'Interior, de qui depèn l'Oficina per a la Protecció de la Constitució, ha declinat fer declaracions sobre la mesura adoptada i ni l'ha confirmat ni l'ha desmentit. Tot i això el portaveu d’afers interiors de la CSU, el partit germà bavarès dels democristians d’Angela Merkel, ha confirmat que el nou estat de vigilància és un fet. "Tota l'AfD és ara un cas sospitós d'extremisme de dretes. És una decisió coherent i correcta de l'Oficina de Protecció de la Constitució. Una democràcia defensora significa combatre els qui s'oposen a l'ordre bàsic democràtic lliure", ha indicat.
El partit ultra ja havia tingut problemes en 4 lands (Brandenburg, Turíngia, Saxònia-Anhalt i Saxònia), per conflictes concrets. A Turíngia va néixer precisament el corrent Der Flügel, que critica l'intent de la direcció d'adoptar un discurs moderat per eixamplar la base.
El seguiment dels serveis secrets sobre AfD es farà, de moment, amb restriccions fins que el Tribunal de Colònia resolgui una demanda que encara està en curs. D'entrada quedaren exclosos del seguiment els diputats ultres dels lands, els federals i els del Parlament Europeu, així com els candidats a les eleccions d'aquest any. El fet que aquesta demanda encara estigui en tràmit ha estat una de les causes que no s'hagin fet declaracions oficials, segons mitjans alemanys.
L'AfD no ha triat encara cap de llista per a les generals de setembre, i ho haurà de fer amb aquest escenari de pressió. Segons les enquestes, podria quedar en quarta posició, superada per la CDU, l'SPD i els Verds.
El partit ultra alemany va començar fent campanya contra la pertinença d'Alemanya a l'euro el 2013, i posteriorment va adoptar un discurs contra la immigració i l'islam.