El que va ser primer ministre japonès, Shinzo Abe, de 67 anys, estava participant en un míting del Partit Liberal Demòcrata (PLD) a Nara quan un individu li ha disparat amb una escopeta per l'esquena. Segons informaven els mitjans locals, Abe hauria patit una parada cardiorespiratòria i estava molt greu, tant és així que la televisió japonesa NHK va avançar a primera hora del matí que "no mostra senyals vitals". Fins al moment, les autoritats locals han actuat amb precaució i han donat poca informació sobre l'atac i el polític conservador, però la BBC ha informat que se li han realitzat transfusions de sang. Tanmateix, finalment ha mort unes hores després. Les autoritats sí que han informat que el sospitós ha estat detingut i identificat com a Tetsuya Yamagami.
Atemptat al Japó contra l'ex primer ministre Shinzo Abe
Abe es trobava davant d'un petit grup de persones en un carrer ample, es dirigia a la petita multitud que hi havia congregada al seu voltant en un míting electoral. Mentre parlava, l'atacant s'ha apropat per l'esquena de l'exmandatari i ha disparat sense que la policia que l'envoltava pogués fer res. Alguns dels presents que estaven gravant el discurs d'Abe han acabat filmant l'atac.
High quality footage of the ex PM of Japan, Shinzo Abe being shot at from behind with an improvised double barreled shotgun .pic.twitter.com/5XFbUAjNUj
— Dr Moriarty (@aarjunx) July 8, 2022
Després de rebre els trets, Abe ha estat traslladat en ambulància i posteriorment en helicòpter després de l'incident i els sanitaris han intentat que recuperi les constants vitals, segons van assenyalar la policia i els serveis sanitaris de la ciutat de Nara. Malgrat tot, finalment l'exmandatari ha mort.
El govern de Fumio Kishida condemna l'atac
El govern del Japó, liderat actualment per Fumio Kishida, ha condemnat l'atac. "No es pot perdonar aquesta barbàrie, independentment de la raó que tingui la persona, i per això ho condemnem rotundament i farem el possible per ajudar", ha declarat el portaveu governamental, Hirokazu Matsuno, qui tampoc ha aportat més informació de l'estat de salut d'Abe en aquell moment.
Fins al moment, tampoc s'ha fet pública gaire informació sobre l'atacant, però les càmeres de la televisió pública japonesa NHK han captat el moment en què un home és detingut per la seguretat que envoltava l'exmandatari. Al seu costat es pot veure el que sembla una escopeta recoberta amb alguna mena de cinta adhesiva que se sospita que s'hauria fabricat ell mateix.
安倍元総理大臣の演説を取材していたNHKの記者が撮影した映像です。
— NHKニュース (@nhk_news) July 8, 2022
銃声が2回聞こえたあと、男がSPとみられる男性たちに取り押さえられました。
詳しい記事はこちら↓↓https://t.co/cPJHsCMriX#nhk_video pic.twitter.com/Jd8eHvPKzG
Una llarga carrera
Abe estava participant en un míting, ja que malgrat que fa uns mesos va deixar el seu càrrec com a primer ministre del Japó, segueix sent un actiu polític important per al seu partit. El PLD comptava amb la seva presència per a la campanya per a les eleccions parcials de la cambra alta, on el partit d'Abe i de l'actual primer ministre, Fumio Kishida, espera revalidar la seva àmplia majoria. Al Japó els actes electorals acostumen a ser al carrer i amb escasses mesures de seguretat a causa del baix índex de criminalitat.
El polític conservador va ser el primer ministre del Japó des de l'any 2012 fins al 2020. Abe ha estat el primer mandatari japonès que ha nascut després de la Segona Guerra Mundial i també el més jove. El seu mandat es va destacar per una activa política internacional i mesures conservadores en la nacional.
El record d'Inejiro Asanuma
Les càmeres de la NHK no és el primer cop que capten l'atac a un polític japonès durant un acte electoral. L'any 1960, el polític socialista Inejiro Asuma estava participant en un debat polític retransmès per la cadena pública japonesa quan un estudiant d'extrema dreta va saltar a l'escenari i el va apunyalar amb un sabre curt tradicional del Japó. En aquell cas, Asuma va acabar perdent la vida i el seu atacant es va suïcidar mentre estava en custòdia policial.
Els fets van quedar enregistrats per les càmeres de l'NHK i va consternar profundament la societat japonesa dels anys seixanta. Dècades després, la població japonesa torna a veure a través de les pantalles l'atac a un polític, en aquest cas a qui va dirigir el país durant anys.