L'exprimer ministre italià Silvio Berlusconi, de 85 anys, està hospitalitzat Milà, on li estarien fent algunes proves mèdiques, informa Reuters. Es desconeix la raó per la qual es troba a l'hospital o quan hi va accedir, encara que ahir dissabte es va saber que abandonava la seva aspiració de ser elegit president de la república italiana en la votació que es durà a terme a partir de la setmana que ve. Per contra, el candidat a aquest càrrec que de moment sembla comptar amb més suport és l'actual primer ministre, l'economista Mario Draghi, però això comportaria, al seu torn, anar a eleccions.
Berlusconi
El quatre vegades primer ministre italià no ha gaudit de bona salut en els darrers anys. El 2016, va ser operat del cor, i també va aconseguir sobreviure un càncer de pròstata. Berlusconi també va acabar ingressat a l'hospital el 2020 per una pneumònia derivada de la covid, i des de llavors porta arrossegant seqüeles d'aquesta malaltia que l'han portat a visitar freqüentment el centre de salut. Amb tot, l'exprimer ministre no va renunciar al seu somni de ser president de la república fins ahir dissabte, quan ho va comunicar als seus socis polítics d'ultradreta Matteo Salvini i Giorgia Meloni, a causa de la falta de suport. "Elecció decisiva i fonamental, Berlusconi ofereix un gran servei a Itàlia i a la centredreta, que ara tindrà l'honor i la responsabilitat de donar les seves propostes sense vetos de l'esquerra", va indicar Salvini en un breu comunicat.
President d'Itàlia
El cap d'Estat italià té la funció d'assegurar la unitat del poble i la constitucionalitat de les decisions polítiques, a més de ser el màxim responsable de l'Exèrcit. El càrrec és escollit per uns 1000 delegats i representants polítics, i necessita un ampli consens per a un mandat de set anys. L'actual president és el jutge Sergio Mattarella. Una de les exigències de Berlusconi en abandonar la seva candidatura ha estat que l'actual primer ministre, Mario Draghi, segueixi al capdavant del Govern fins a exhaurir la legislatura l'any que ve, i que s'elegeixi a un altre candidat. El dilluns vinent, el Parlament italià es reunirà en sessió conjunta, que inclou 630 diputats, 320 senadors i 58 delegats regionals, i començarà a votar al successor de Mattarella. Draghi és una de les apostes predilectes perquè compta amb un gran suport i de fet dirigeix des de febrer del 2020 un Govern per a gestionar la pandèmia, sostingut per tots els partits de l'hemicicle menys pels ultres Germans d'Itàlia, però el seu ascens a la presidència és temut per alguns partits perquè podria derivar en un avançament electoral.