Els col·legis electorals d'Irlanda del Nord tancaran a les deu de la nit d'aquest dijous, i fins demà al matí no començarà el recompte dels vots. Així i tot, el principal partit partidari de la reunificació de l'illa, el Sinn Féin, és el favorit per guanyar els comicis per primer cop en la història. En una entrevista publicada avui per l'agència Efe, els líders dels nacionalistes nord-irlandesos han deixat clar que el seu objectiu és aconseguir un referèndum de reunificació. "Nosaltres, com a partit, sempre ho hem volgut. L'aclaparadora majoria de la gent de tota Irlanda vol la reunificació. El que volem és que els Governs de Dublín i Londres comencin a planificar d'una manera estructurada com es durà a terme", ha indicat el ministre d'Economia, Conor Murphy.
Referèndum de reunificació
"Per descomptat, la unificació i el futur constitucional del país és sempre el teló de fons en tots els comicis. Ara l'equilibri de poder ha canviat, la majoria unionista que assegurava la unió (amb la corona britànica) en el nord ha desaparegut", celebra Murphy, sense fixar cap data. Encara que Mary Lou McDonald, presidenta del Sinn Féin en la República d'Irlanda i Irlanda del Nord, va assegurar l'any passat que hi haurà un referèndum en la pròxima dècada. La convocatòria d'una consulta, en la qual votarien l'electorat del nord i sud de l'illa, depèn de Londres, que ja ha advertit que encara no es donen les circumstàncies demogràfiques o polítiques per fer-ho.
Preparar el camí
Murphy, per la seva banda, creu que en aquests moments el principal és "preparar el camí de manera contrària" a com ho va fer Londres amb el referèndum del Brexit, quan la "ciutadania va votar sense saber què votava", ha opinat. En aquest sentit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea ha tingut un gran impacte a Irlanda del Nord. La majoria del seu electorat el va rebutjar i el Sinn Féin, contrari a l'eixida del bloc comunitari, recull ara els fruits d'aquesta indignació. El Brexit ha posat sobre la taula el controvertit 'protocol d'Irlanda del Nord', un instrument dissenyat per Londres i Brussel·les per inspeccionar les mercaderies que arriben des de Gran Bretanya i evitar l'entrada incontrolada de productes al mercat comunitari europeu, al mateix temps que impedeix una frontera dura entre les dues Irlandes, clau per respectar el procés de pau i l'Acord de Divendres Sant. De fet, el rebuig dels unionistes (DUP) a ser tractats de manera diferent als britànics va ser el que va provocar la renúncia de l'anterior líder del govern i la convocatòria d'eleccions anticipades.