El so de les sirenes torna a ressonar a Stepanakert, la capital de la regió de l'Alt Karabakh. El Ministeri de Defensa de l'Azerbaidjan ha anunciat l'inici d'operacions militars "antiterroristes" contra el Karabakh per "desarmar i retirar les unitats de les forces armènies d'aquells territoris i neutralitzar la seva infraestructura militar". Així ho han informat a través d'un comunicat. Segons informa France24, l'Azerbaidjan hauria informat Rússia i Turquia.
Im hearing all types of weapons sounds… pic.twitter.com/67p25ADt3u
— Marut Vanyan (@marutvanian) September 19, 2023
🇦🇿AZERBAIYÁN ATACA ARTSAKH🇦🇲
— Descifrando la Guerra (@descifraguerra) September 19, 2023
Las fuerzas azeríes han empezado a bombardear Stepanakert. El Ministerio de Defensa ha anunciado el inicio de una operación antiterrorista para “garantizar la seguridad de nuestro personal militar y restaurar el orden constitucional de Azerbaiyán" pic.twitter.com/PCDCuZDDJH
Segons ha pogut saber ElNacional.cat, aquest dimarts l'Azerbaidjan ha començat a bombardejar la capital, en una operació especial contra la regió, que patia un fort bloqueig des del mes de desembre passat i enmig del procés de les negociacions de pau per la comunitat internacional. La situació, segons descriuen "és molt tensa".
BREAKING: Azerbaijan announces it has launched "anti-terrorist operations" in Nagorno-Karabakh, striking Armenian positions with "high-precision weapons."
— Gabriel Gavin (@GabrielCSGavin) September 19, 2023
Air raid alarm sounding in Stepanakert amid reports of shelling and gunfire. pic.twitter.com/K5Mcyr7qDj
El periodista Marut Vanyan, que des de l'inici del bloqueig ha anat compartint el dia a dia a la capital a través de Twitter, ha destacat que els nens corrien cap als soterranis després de sentir les sirenes i també que se sentien tot tipus de sorolls d'armament.
Sounds like grad artillery systems pic.twitter.com/A5y6lcGDsh
— Marut Vanyan (@marutvanian) September 19, 2023
El mateix periodista feia un tuit aquest dilluns explicant les dificultats per aconseguir aliments a la capital de la regió i també sobre el tancament de negocis a conseqüència del bloqueig. També, per altra banda, detallava moments duríssims pels quals passa ell i la població. Vanyan confessa que "vivint a l'Alt Karabakh, he arribat a la conclusió que el millor moment de la meva vida és quan dormo".
Dear God, why didn't You create me like that so I don't eat?
— Marut Vanyan (@marutvanian) September 16, 2023
Living in NK I have come to the conclusion that the best moment of my life is my sleeping hours.
Ajuda humanitària a l'Alt Karabakh
Aquest inici del que podria ser una nova guerra al Caucas, s'ha produït quan just aquest dilluns s'havia sabut que el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) ha dit que està portant carregaments de farina i articles mèdics essencials a les persones necessitades a l'Alt Karabakh. L'ajuda hauria arribat a través del corredor de Laçın i de la carretera d'Agdam, i que això ha estat possible gràcies a "persistents esforços diplomàtics". Cal recordar, en aquest sentit, que el corredor de Laçın és l'única via d'accés des d'Armènia a l'Alt Karabakh un territori que es disputa amb l'Azerbaidjan i que aquest país va recuperar en part a finals del 2020 en una ofensiva militar.
La directora regional del CICR per a Europa i Àsia Central, Ariane Bauer, ha destacat que els hospitals i centres mèdics de l'Alt Karabakh no tenen subministraments mèdics i que falten productes bàsics de tota mena.
D'on ve el conflicte a l'Alt Karabakh
El conflicte per l'Alt Karabakh va començar el 1988, quan aquest enclavament en territori àzeri, però poblat majoritàriament per armenis, es va aixecar per demanar la seva incorporació a Armènia. Les tensions van desembocar en una cruenta guerra que, entre el 1992 i el 1994, va provocar la mort de més de 30.000 persones i es va saldar amb la victòria armènia, fet que va suposar per a Azerbaidjan la pèrdua de més del 10% del seu territori (parcialment recuperat per la via armada el 2020).
L'actual bloqueig va començar el matí del 12 de desembre, quan un grup d'azerbaidjanesos d'organitzacions ambientals afiliades al govern va aturar el trànsit a la carretera que connecta l'Alt Karabakh amb Armènia, citant pràctiques mineres il·legals al territori. El camí, conegut com el corredor Laçın, és l'únic camí que connecta Karabakh amb el món exterior.
Soldats del contingent rus de manteniment de la pau són a Karabakh des del 2020 i la missió del qual inclou protegir la seguretat del corredor. Aquests eren al lloc dels fets, però no van poder reobrir la ruta.