Comença la pugna pel poder dins el Partit Conservador del Regne Unit. Els diputats tories han escollit aquest dimecres els sis candidats per a substituir Boris Johnson al capdavant del partit i també de l'Executiu britànic, després que anunciés la seva dimissió la setmana passada. El resultat final se sabrà el 5 de setembre, i algunes de les regles en el procés de selecció han estat alterades pel partit respecte les darreres eleccions per agilitzar-lo. En la primera ronda de votacions, només cinc aspirants dels vuit que havien rebut el suport necessari per presentar-se han superat el llindar d'almenys 30 vots per continuar en la cursa.
Alguns dels noms amb més vots formen part del sector del partit que es va rebel·lar contra Johnson i van dimitir hores abans de l'anunci de la seva dimissió. En ordre de més a menys vots rebuts, passen a la segona ronda Rishi Sunak (88 vots), l'exministre d'Economia i un dels detonants de la renúncia de Johnson; l'exministra de Defensa Penny Mordaunt (67 vots); la ministra d'Exteriors Liz Truss (50 vots); l'exsecretària d'Estat d'Igualtat Kemi Badenoch (40 vots); Tom Tugendhat (37), cap del Comitè de selecció d'Afers Exteriors; i Suella Braverman (32 vots), advocada general de l'Estat. En la segona volta d'aquest procés que tindrà lloc dijous, i segons les noves normes del partit, els diputats tories hauran de tornar a votar el candidat preferit, i s'eliminarà el que rebi menys suport. Després d'una sèrie de votacions successives, al voltant de 160.000 militants del partit podran escollir entre els dos aspirants que quedin.
Primera ronda per escollir el substitut de Johnson
Així, el recentment dimitit exministre d'Economia Rishi Sunak ha encapçalat les votacions per liderar el Regne Unit en la primera votació amb una àmplia diferència de 21 diputats respecte a la segona més votada. Sunak forma part del sector més conservador del partit, i durant la curta campanya per succeir Johnson, ha invocat l'esperit de Margaret Thatcher i ha promès posar l'economia en el centre de la seva gestió al capdavant de l'Executiu, tot assegurant que ella li donaria suport. L'exministre és una de les persones més riques del Regne Unit, i va gaudir d'una educació privilegiada, passant per escoles privades i la universitat d'Oxford. Fill de pares indis migrats des d'Àfrica de l'est, la seva descendència comporta que, si consolida el suport necessari en la resta de les votacions, es convertirà en el primer cap del govern britànic que no és de raça blanca, i alhora, el primer a l'Europa occidental. De fet, la pugna pel poder al Partit Conservador és molt diversa: dels sis candidats que romanen, quatre són dones i tres no són blancs.