Les tensions continuen sent altes a la capital de Nova Caledònia, Nouméa, aquest divendres, després de dies de disturbis. El representant del govern francès ha dit que àrees del territori han "escapat" del control estatal. Louis Le Franc, alt comissionat de la República de Nova Caledònia, ha anunciat nous desplegaments de seguretat. El nombre de policies i gendarmes a l'illa, augmentarà de 1.700 a 2.700 aquest divendres a la nit. "Arribaran reforços... per controlar les zones que se'ns han escapat els últims dies, on el control ja no està assegurat", hauria dit Le Franc als periodistes, tal com recull el The Guardian. Una persona sospitosa d'homicidi s'ha entregat a les autoritats, segons ha destacat.  

Després dels disturbis que van començar dilluns, que van deixar cinc morts i centenars de detencions, aquest dijous a la nit ha estat relativament tranquil Tot i això, encara hi havia punts de confrontació i preocupació a Nouméa.

Le Franc ha dit que les operacions per subministrar aliments i medicines a la població començarien amb equips, inclosos especialistes en remoció de mines, que retirarien les barricades a les carreteres on els activitstes han instal·lat trampes explosives.

Podria haver-hi escassetat alimentària?

El govern de Nova Caledònia ha dit en un comunicat aquest divendres que l'illa té reserves d'aliments per a dos mesos i que el problema és la distribució. L'oposició a un pla francès per imposar noves regles de votació s'ha convertit en una espiral de violència mortal a l'arxipèlag entre Austràlia i Fiji, que és un dels diversos territoris a tot el món que segueixen sent part de França.

En una roda de premsa, Le Franc ha afirmat que "diversos centenars" d'esvalotadors es quedaven als districtes de Kaméré, Montravel i Vallée-du-tir, on la situació continua sent molt difícil. "Aquestes són àrees on hi ha diversos centenars d'esvalotadors que esperen contactar amb la policia", ha dit.

La prioritat: restablir l'accés als hospitals

Als districtes obrers de Nouméa, que tenen una gran població de residents indígenes canacs, s'han cremat edificis i els vehicles destrossats van quedar al mig de la carretera. El nombre oficial de morts va ser de cinc, entre ells dos policies assassinats. Les altres tres víctimes eren canaques, i les imatges dels cadàvers que circulen a les xarxes socials han augmentat la ira de la joventut canaca.

Le Franc ha dit aquest divendres que les autoritats buscarien restablir l'accés als hospitals. “La primera prioritat és desbloquejar totes les rutes. Perquè els cuidadors hi puguin arribar. El mateix passa amb els caledonis, que necessiten ser atesos”, ha destacat. La Cèl·lula de Coordinació d'Acció de Camp (CCAT), el grup que va organitzar la protesta de dilluns contra la proposta de reforma constitucional, ha culpat el govern francès de la violència.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!