Una delegació del Partit Nacional Escocès (SNP), la formació de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha visitat la seu de l'OTAN a Brussel·les, coincidint amb els preparatius del nou referèndum sobre la independència d'Escòcia. La delegació escocesa ha abordat amb representants de l'OTAN el nou "concepte estratègic" de l'Aliança Atlàntica, a més de la situació a la guerra d'Ucraïna i altres qüestions com la desinformació i la situació a l'Afganistan. L'SNP incorpora com un dels elements a estudiar de cara a la independència, la política de Defensa. Un dels aspectes importants és que Escòcia allotja actualment els submarins nuclears britànics Trident, que reposen a les bases de Coulport i Faslane, a la costa Oest escocesa.

L'opció preferent de Londres en cas d'independència seria traslladar els submarins nuclears d'Escòcia a la base de la marina reial de Devonport, a la localitat anglesa de Plymouth, segons va apuntar al mes de setembre el Financial Times. Una altra possibilitat seria destinar els Trident a un país aliat com els Estats Units, potser a la base naval de submarins Kings Bay de l'Armada nord-americana al sud-est de Geòrgia. També es contempla el trasllat a França, a l'Île Longue, a la Bretanya, on hi ha allotjats míssils. 

De la mateixa manera que Irlanda va iniciar el seu procés d'independència al mig de la Primera Guerra Mundial, el 1916, la primera ministra d'Escòcia ha anunciat que la guerra d'Ucraïna no altera la seva previsió que l'any vinent convocarà el segon referèndum sobre la independència. Sturgeon ha insistit que el projecte seguirà endavant tot i la invasió russa d'Ucraïna. 

D'altra banda, Escòcia obrirà aquesta primavera la cinquena oficina en territori europeu per preparar-se per al segon referèndum d'autodeterminació. El hub arribarà a Copenhaguen coincidint amb el moment en què la primera ministra Sturgeon té previst "aprofundir en el debat constitucional" amb Londres. Aquest moviment es dona en el marc de l'estratègia del SNP per estrènyer llaços amb els estats membres de la Unió Europea i, més concretament, amb els països nòrdics. A Europa, Escòcia ja té oficines a Berlín, Brussel·les, Dublín i París. Encara que l'objectiu dels hubs a Europa és estendre la influència d'Escòcia entre els estats membres, el govern té clar que amb això no volen "exportar el debat sobre la independència" a aquests països, sinó establir estructures per a un possible nou estat: “El propòsit de les oficines representatives del govern escocès és continuar les connexions pràctiques i mútuament beneficioses entre Escòcia i altres països", ha explicat un analista