El governant Partit Social Demòcrata (PSD) ha guanyat aquest diumenge les eleccions parlamentàries de Romania amb el 23,8 % dels vots, mentre que les forces europeistes sumarien en conjunt prop del 57 %, quan s'han escrutat el 96% de les paperetes. La ultranacionalista Aliança per a la Unió dels Romanesos (AUR) queda en segon lloc amb el 17,8% dels vots, en tercer lloc, el governant Partit Nacional Liberal (PNL, de centredreta), amb al voltant del 14,6%, i en quarta posició se situa la formació nacionalista de centre Unió Salvar Romania (USR), amb l'11,2%. La victòria dels socialdemòcrates arriba després d'un sorprenent primera volta de les eleccions presidencials al país on el polític d'extrema dreta i prorús Calin Georgescu va aconseguir la victòria contra tot pronòstic.
🟡 De triomfar a Tiktok a poder presidir Romania: Qui és el candidat d'extrema dreta Calin Georgescu?
Els analistes preveien un augment del suport a opcions ultres a Romania -país membre de l'OTAN i la Unió Europea (UE)- després de la inesperada victòria del prorús Calin Georgescu a les presidencials de fa una setmana, quan va obtenir gairebé el 23% dels vots. Les dues formacions que han dominat la política romanesa en les darreres dècades i que governen en una gran coalició des del 2021, el PSD i el PNL, han encaixat importants pèrdues de suports. Tanmateix, el cop queda lluny del que esperaven els analistes.
El control del Parlament serà un objectiu clau per a les forces europeistes com a contrapès davant Georgescu en cas que arribi a la presidència. "Els romanesos van sortir a votar i van demostrar com és de sòlida la democràcia a Romania. El PSD és la principal força política de Romania", ha declarat el primer ministre socialdemòcrata, Marcel Ciolacu, que va dimitir fa una setmana com a líder de la formació per no aconseguir arribar a la segona volta presidencial quan partia com a favorit.
La presència de l'extrema dreta s'expandeix
La formació que més ha crescut és l'extrema dreta d'AUR, que en doblaria el percentatge des del 9 % del 2020 fins a gairebé 18 %. La participació, amb el 52,5%, ha estat la més alta en unes legislatives des del 2004. El líder d'AUR, George Simion, havia promès que si arriba al poder suspendrà l'ajuda militar a Ucraïna i, amb una retòrica semblant a la del primer ministre hongarès, l'ultranacionalista Viktor Orbán, assegura que vol la "pau" i una "treva" en el conflicte desfermat per la invasió russa.
El polític ultra es presenta com un defensor dels valors tradicionals i els "veritables romanesos", amb una retòrica que barreja aspectes nacionalistes, religiosos i populistes. Simion dona suport a Georgescu a la segona volta de les presidencials.
Aquestes legislatives han quedat enfosquides per una setmana d'alt voltatge a la política romanesa, primer per la sorprenent victòria de Georgescu i després pel recompte de tots els vots de les presidencials ordenat pel Tribunal Constitucional a causa de les sospites de frau.