El Partit Socialista francès s’ha mostrat obert a negociar amb els socis polítics del president, Emmanuel Macron, a canvi de “concessions recíproques”. Així ho ha expressat el seu líder, Olivier Faure, en el que ha suposat un canvi de discurs respecte al posicionament dels darrers mesos que arriba en ple debat sobre el nomenament d’un nou primer ministre. Els socialistes formen part del Nou Front Popular, la coalició formada pels partits d’esquerra per augmentar les seves opcions a les eleccions legislatives de juliol i de la qual també en formen part La França Insubmisa, Els Verds o el Partit Comunista.
Fins ara, la coalició d’esquerres havia seguit una única línia, però les declaracions de Faure, en què no rebutja de primeres els pactes amb els socis de Macron, han suposat un canvi de discurs. El socialista entén que hi ha marge per negociar amb un futur govern “d’una durada determinada” que inclogui entre els possibles "compromisos" una cessió per mantenir la reforma de les pensions. L’alcaldessa de París, la també socialista Anne Hidalgo, ha fet una crida a una aliança de “republicans responsables”, ja que "no val la pena precipitar-se cap al caos". La batlle parisenca, que ja s’ha autodescartat com a candidata, espera que el pròxim primer ministre pugui ser algú "de centreesquerra".
Macron ha convocat aquest divendres a l’Elisi a Faure i els caps de files del Partit Socialista, una invitació en què el mandatari no ha inclòs la resta de partits del Nou Front Popular, fet que no ha agradat als socis dels socialistes. El diputat Eric Coquerel, de La França Insubmisa, ha afirmat que Macron ha demostrat que no busca "una gran coalició per a un govern d'interès nacional", sinó desunir a l'esquerra i treure's així un "obstacle" al camí. "Els que es disposen a ajudar el macronisme a sobreviure no ho poden ignorar", ha advertit a la xarxa social X.
Macron ha obert una ronda de contactes que té com a principals protagonistes als membres de la coalició Junts per la República, de la que en formen part el partit del president i Els Republicans, abanderats de la centredreta clàssica. A hores d’ara, no està clar quan es coneixerà el nom de la persona que substituirà Michel Barnier com a cap del govern francès. Macron s’ha limitat a dir que serà qüestió de “dies”, no setmanes. Així ho ha exposat aquest dijous en un discurs a la nació en horari de màxima audiència que va congregar 17,5 milions d'espectadors, més del 76% dels que en aquell moment estaven veient la televisió.
Macron va agrair la feina de Barnier
Durant el discurs, el president francès va agrair la “dedicació” i la “pugnacitat” de Michel Barnier durant el seu mandat de tot just tres mesos, el govern més efímer de la cinquena república. Macron va defensar l'elecció de Barnier, a qui va descriure com un home "amb experiència, que podria haver unit la majoria més àmplia de tots els grups, de l'esquerra a la dreta". Tanmateix, el nomenament de Barnier va ser polèmic des de l'inici, especialment entre els membres del Nou Front Popular, que van considerar la proposta un menyspreu al seu espai polític, que va ser la primera força a les eleccions.