La situació de sequera a Catalunya és molt greu i podria anar a pitjor si durant aquesta primavera no plou de manera abundant i a tot el país. Amb tot, aquest divendres se celebra el que el president Pere Aragonès ha batejat com a "cimera de l'aigua" per decidir les línies d'actuació al país per intentar revertir el panorama i trobar solucions, no sense els retrets de la resta de partits que consideren que aquesta trobada arriba tard i quan ja hi ha poc marge de millora. Entre totes les propostes que es debatran segurament, però, no s'inclourà la que ha aprovat Mèxic, un altre país que es troba en un moment molt dur per la manca de pluges. Per això, des del seu govern han apostat per donar llum verda a un programa d'"estimulació de pluges", que estarà en vigor entre aquest dimarts 28 de març i el 7 de maig al sistema que subministra aigua a la capital del país.
Com s'ho faran perquè plogui més a la Vall de Mèxic? La idea és "bombardejar" els núvols per combatre els efectes de la sequera i incrementar en un 25% la captació d'aigua de pluja, amb col·laboració d'una aeronau de la Força Aèria Mexicana. Durant la jornada d'aquest dilluns es van instal·lar els equips i la ubicació de reactius al centre de país. En un comunicat de les secretaries d'Agricultura i Desenvolupament Rural recollit per Efe, van informar sobre aquest programa d'estimulació de pluges, que consistirà a "bombardejar núvols" a la Vall de Mèxic davant la manca d'aigua durant els mesos de març, abril i maig. Aquesta decisió estaria molt meditada i s'ha consensuat a la Comissió Nacional de l'Aigua.
Mescla de iodur de plata i acetona per estimular els núvols
Aquest dilluns es va apuntar que el químic recursiu està compost per partícules de iodur de plata i acetona per a la seva aspersió als núvols per a la precipitació pluvial. El 2023 és el tercer any del programa d'Estimulació de Pluges a Mèxic, amb 250 vols i una efectivitat del 25 al 45% més de pluges, fet que beneficia als productors agraris de zones desèrtiques al nord del país. A més, des de les autoritats insisteixen que aquest sistema no té cap impacte mediambiental "ni contaminació de l'aigua per la seva composició de sal i mineral". El govern mexicà va posar en marxa aquest projecte el 2021 amb l'objectiu d'impactar sobre un milió d'hectàrees en una regió a l'estat de la Baixa Califòrnia i els resultats van ser significatius, motiu pel qual en els anys següents l'han seguit adoptant i s'hi ha inclòs més zones desèrtiques per controlar els incendis i tenir més subministrament d'aigua.