Des de fa dies, Los Angeles crema i lluny què la situació millori, va a pitjor. En les darreres hores, als cinc incendis actius se'ls ha sumat un més. Tot plegat sumeix una de les àrees més poblades de Califòrnia en el caos. En recompte d'afectacions encara està incomplet, però el governador Gavin Newsom ha confirmat que les flames han causat almenys cinc morts i nombrosos ferits de gravetat. Els incendis a l'estat californià són recurrents i devastadors, però, en aquest cas és especialment devastador. Què fa que aquest incendi sigui tan greu?
Hi ha diversos factors entren en joc per agreujar encara més la magnitud d'aquests incendis que engoleixen pam a pam la zona de Los Angeles. Per una banda, cal tenir en compte la idiosincràsia de la zona. El clima a bona part del territori californià s'assembla molt al mediterrani. És a dir, sec i calorós. Això fa que la zona tendeixi als incendis, com de fet succeeix als països mediterranis.
Tanmateix, en aquesta equació s'han de sumar els efectes del canvi climàtic. Segons informa The Guardian, diverses investigacions estatunidenques apunten que la crisi climàtica augmenta el risc d'incendis ràpids al voltant d'un 25% a Califòrnia. De fet, els investigadors apunten que han calculat que l'emergència climàtica causada pels humans ha contribuït a un augment del 172% de les zones cremades de Califòrnia des dels anys setanta. Una situació que esperen que vagi a l'alça en les pròximes dècades
Un mal moment: vents secs i nova vegetació
A més, del clima propi de la zona i l'impacte del canvi climàtic, hi ha factors que s'han conjurat per agreujar la situació. Per una banda, els incendis s'han propagat a un ritme ràpid per vents forts que han arribat als 129 km/h i, en algunes zones muntanyoses, fins i tot, ha arribat 161 km/h. Aquesta mena de vents que apareixen a California en els mesos més freds s'anomenen vents de Santa Anna i són ràfegues fortes i seques que bufen des de l'extens desert interior occidental dels Estats Units. Aquests vents proporcionen aire sec i càlid que empeny cap a la costa, el contrari de l'habitual aire humit que bufa des de l'oceà Pacífic fins a la regió.
Tot plegat fa que la humitat caigui, ajudant a assecar la vegetació propensa al foc i a estimular les flames. "Això és una situació especialment perillosa. En altres paraules, en termes del temps i incendis, això és el pitjor que hi pot haver", ha advertit el Servei Nacional de Meteorologia dels Estats Units, segons recull el diari britànic.
El vent sec i càlid asseca un territori que tot just aixecava el cap després d'anys de sequera. De fet, els dos passats hiverns a la zona es van caracteritzar per les fortes pluges, fet que han provocat que la vegetació broti a la regió. En un altre context, això serien bones notícies, però actualment això significa tirar literalment llenya al foc. És a dir, actualment, hi ha més arbres, herbes i arbustos per incendiar-se i la majoria d'ells estan més secs per culpa dels vents.