Per alegria d'alguns i desgràcia d'uns altres, Donald Trump torna aquest dilluns a la presidència dels Estats Units. I ho fa com a delinqüent, després d'haver estat condemnat pel cas Stormy Daniels. Però, segons ell, l'actriu porno no ha estat la dona que més l'ha influït: ho ha estat sa mare, Mary Anne MacLeod. Aquesta és la sorprenent història de la mare de Donald Trump, l'escocesa que va arribar descalça als Estats Units.
Nasqué l'any 1912 a les illes Hèbrides Exteriors (Escòcia), en una època de misèria que poc després s'agreujà per l'esclat de la Gran Guerra. Fou la segona de deu germans, d'una família en la qual es parlava gaèlic escocès. Algunes de les seves germanes marxaren a viure als Estats Units i ella volgué seguir el mateix camí. Aconseguí un visat d'immigració el febrer del 1930 i el 2 de maig del mateix any salpà de Glasgow a bord del RMS Transylvania. Arribà a Nova York nou dies després, l'endemà del seu divuitè aniversari.
La mare de Trump, una immigrant econòmica
Un cop a Nova York, MacLeod declarà que volia adquirir la ciutadania dels EUA i residir permanentment al país, de manera que es convertí en el que es conegué com a immigrant econòmica —una de les desenes de milers d'escocesos que van abandonar Escòcia per viure als EUA o al Canadà, per les conseqüències de la Gran Guerra i les expulsions que van patir per part dels propietaris de les terres on vivien—. La llista de passatgers del vaixell inclou dades com l'altura (172 centímetres), el color dels seus ulls (blaus) i la feina (treballadora de la llar).
Segons la llegenda —explicada, entre altres, pel mateix Trump—, arribà al país amb 50 dòlars (més de 900 dòlars d'avui) i sense sabates, residint amb una germana gran a Long Island i treballant com a treballadora domèstica durant almenys quatre anys. Una de les feines que va tenir va ser de mainadera en una família opulenta de Nova York, però la perdé pels problemes causats per la Gran Depressió. En qualsevol cas, es pot dir que començà la seva vida als EUA com una serventa pobra, escapant d'una pobresa més gran del seu país natal.
De mainadera a un Rolls-Royce
Tornà sovint a les illes Hèbrides i mantingué el gaèlic com a llengua. Tal cosa no significà que infringís cap llei d'immigració, ja que sempre tornava als EUA sense problema, amb la intenció de quedar-s'hi a viure. De fet, en el cens del 1940 figurava com a resident de Nova York i el 1942 aconseguí la ciutadania.
A mitjans dels anys trenta, MacLeod conegué Fred Trump —que ja era promotor i constructor immobiliari—. Fou en una festa, on tots dos s'enamoraren, fins al punt que es casaren el gener del 1936. Poc més d'un any després, donà a llum a la primera filla, Maryanne (1937-2023), que fou seguida de Fred C. Trump Jr. (1938-1981), Elizabeth (1942), Donald (1946) i Robert (1948-2020). Amb prou feines sobrevisqué a l'últim part. La família visqué a Queens i, amb el temps, augmentà la riquesa: començaren vivint a ca la sogra, el 1940 es compraren la seva pròpia llar i, finalment, se la veié conduint un Rolls-Royce. Morí el 7 d'agost del 2000, a 88 anys.