Les impressionants imatges del desert del Sàhara mostren grans llacs gravats a les dunes de sorra ondulades després que un dels llocs més àrids i àrids del món va ser afectat per les seves primeres inundacions en dècades. El Sàhara experimenta pluja, però normalment només uns centímetres a l'any i rarament a finals d'estiu. Durant dos dies de setembre, però, van caure pluges intenses a parts del desert del sud-est del Marroc, després que un sistema de baixa pressió empès a través del nord-oest del Sàhara.

Les dades preliminars dels satèl·lits de la NASA van mostrar gairebé 20 centímetres de pluja en algunes parts de la regió. Errachidia, una ciutat desèrtica al sud-est del Marroc, va registrar gairebé 8 centímetres de pluja, la majoria durant només dos dies el mes passat. Això és més de quatre vegades la pluja normal de tot el mes de setembre i equival a més de mig any per a aquesta zona. "Fa entre 30 i 50 anys que hem tingut tanta pluja en tan poc temps", va dir a AP la setmana passada Houssine Youabeb, de l'agència de meteorologia del Marroc.

saharaflooding tmo 20240814 lrg
Abans de les inundacions / NASA
saharaflooding tmo 20240910 lrg
Després de les inundacions / NASA

A mesura que la pluja va fluir sobre el terreny desèrtic, va crear un paisatge nou i aquós entre les palmeres i la flora arbustiva. Algunes de les imatges més dramàtiques són de la ciutat del desert de Merzouga, on el rar diluvi va tallar nous llacs a les dunes de sorra.

Els reflexos de les palmeres de la ciutat brillen ara per l'extensió d'una nova llacuna, emmarcada per dunes de sorra escarpades. La pluja també va omplir llacs que normalment estan secs, com un del parc nacional d'Iriqui, el parc nacional més gran del Marroc. Les imatges de satèl·lit de la NASA de la regió, que utilitzen colors falsos per ressaltar millor les aigües de la inundació, mostren llacs recentment formats a les franges del nord-oest del Sàhara.

Tot i que gran part de la pluja ha caigut a zones remotes poc poblades, algunes van caure sobre ciutats i pobles del Marroc, provocant inundacions mortals el mes passat, que van matar més d'una dotzena de persones. El Sàhara és el desert no polar més gran del món, s'estén per 5,9 milions de quilòmetres quadrats. Les imatges de satèl·lit del setembre van mostrar grans extensions d'aquestes catifes de color verd a mesura que les tempestes avançaven més al nord del que és habitual, un fenomen que alguns estudis han relacionat amb el canvi climàtic causat per l'home.

Es podrien esperar esdeveniments de pluja més extrems al Sàhara en el futur, segons investigacions recents, ja que la contaminació per combustibles fòssils continua escalfant el planeta i alterant el cicle de l'aigua.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!